„Aki nem dolgozik, ne is egyék” – mondta a fideszes Hende Csaba a családi pótlék emelésének leszavazásakor

„Aki nem dolgozik, ne is egyék” – mondta a fideszes Hende Csaba a családi pótlék emelésének leszavazásakor

Egészen arcpirító mondat hagyta el a fideszes Hende Csaba száját az április 4-i, általa elnökölt Törvényalkotási Bizottság ülésén, amikor a családi pótlék megduplázását szavazta le.

Egészen arcpirító, végtére is viszont legalább egy őszinte mondat hagyta el Hende Csaba száját az április 4-i, általa elnökölt Törvényalkotási Bizottság ülésén, írta meg az rtl.hu.

A téma a családi pótlék emeléséről, egész pontosan megduplázásáról szóló ellenzéki javaslat volt, amit a fideszes többség - immáron hagyományosnak tekinthető módon - lesöpört az asztalról.

Hende amellett, hogy nem támogatta a javaslatot, a kialakult vitában odáig ment, hogy azt mondta:

„Természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék.”

A kormánypárti politikus azzal indokolta mondatát, mivel állítása szerint 4,7 millió a foglalkoztatottak száma Magyarországon, és munkaerőhiány is van, így szerinte könnyű munkát találni.

Hende szavai annak fényében mindenképpen visszás, hogy

a családi pótlék összege 2008 óta nem változott: egy gyerek után 12,2 ezer forintot, egyedülálló szülőknél 13,7 ezret, két gyereknél pedig gyerekenként 13,3 ezer forintot ad az állam.

Mint ismert, a Jobbik évek óta követeli a teljes családtámogatási rendszer alakítását, mindezt többek között a Családi kártya bevezetésével, illetve a családi pótlék megduplázásával. A SZÉP-kártyához hasonlóan a Családi kártyával kizárólag gyermeknevelést célzó cikkeket, alapvető élelmiszereket lehetne vásárolni, illetve a gyermek lakhatási költségeit lehetne belőle finanszírozni.

(Címlapkép: Hende Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője a német tulajdonosi hátterű Schaeffler Savaria Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. december 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt)