Feltételekhez kötné az akkumulátorgyár-építéseket a Jobbik

Feltételekhez kötné az akkumulátorgyár-építéseket a Jobbik

Z. Kárpát Dániel és Bencze János a Széchenyi Fürdő előtt tartottak sajtótájékoztatót. A Jobbik alelnöke jelezte, három fontos követelésük van az akkumlátorgyárak építése kapcsán:

1. Az ország vízkincsének, különösen, a termálvízkincs minden körülmények közötti megvédése, senkinek se lehessen eladni a hazai vizeket.
2. A szerevezett vendégmunkás-importot az akkumlátorgyárak kapcsán is szüntessék meg. Csak olyan multi cég kaphasson állami támogatást, amely vállalja, munkavállaóinak minimum 95 százaléka legyen magyar állampolgár.
3. Az akkumlátorgyáraknak szánt vissza nem térítendő támogatásokat fel kell függeszteni.

Utóbbi feltétel nyomán Z. Kárpát Dániel azt szorgalmazta, hogy a multicégek helyet a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését és -megtartását támogassa közpénzből a kormányzat.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint követeléscsomagjuk a „belépő kategória egy magára valamit is adó nemzetállam esetében”, majd annak a véleményének adott hangot, hogy a német járműipari cégek mellé érkező távol-keleti befektetők működése "egyértelműen gazdasági státuszt sejtet".

Frakciótársa, Bencze János aggasztónak nevezte, hogy az akkumulátorgyárak a magyar termálvíz-készletből nyernének ki lítiumot.

Hangsúlyozta: az ehhez alkalmazni kívánt technológia elvonná a felszíni vizeket, fokozza az elsivatagosodást. Hozzátette: a világ más tájain sokkal gazdaságosabban lehet kitermelni ezt a nyersanyagot.

(MTI)