Alaposan beolvastak Székelyudvarhelyen a Verestóyval kampányoló Kövérnek

Nem könnyű meló meggyőzni az erdélyi nemzeti oldalt, hogy az RMDSZ hirtelen jó fiú lett.



A házelnök Gyergószentmiklóson a részben magyar állami támogatásból épült felszegi Munkás Szent József-templomot látogatta meg. Az eseményen nagy egyetértésben

egymás mellett mosolygott Kövér László, Bíró Zsolt, az MPP elnöke, és Verestóy Attila, az RMDSZ korrupcióval és a nemzeti érdekek feladásával legtöbbet vádolt politikusa.

Az Országgyűlés elnöke hétfő este a székelyudvarhelyi városháza dísztermében tartott fórumon is biztatta az erdélyi magyar összefogás támogatására a hallgatóságot, kijelentései azonban élénk vitát váltottak ki.

A fórum szinte valamennyi hozzászólója bizalmatlanságát, fenntartásait hangoztatta az RMDSZ-szel szemben.

A városban júniusban az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ellenzéki koalíciója nyerte meg az önkormányzati választásokat.
   
A hozzászólók némelyike kijelentette, időre van szüksége, hogy feldolgozza "a Fidesz színe változását", más

"szerecsenmosdatásnak" tartotta az RMDSZ iránti bizalom megnyilvánulását,

megint más pedig azt kérdezte Kövér Lászlótól, hogy számíthat-e rá a Székelyudvarhelyen már sikeres EMNP-MPP koalíció, ha a decemberi választásokon megbukik az RMDSZ-MPP összefogás.

Kövér László végül elővette az elmúlt hetek érvelési csodafegyverét: a legrosszabb bukaresti képviselet is jobb számára, mint a képviselet nélküliség. A szép, kerek gondolatban csak az hibádzik, hogy az RMDSZ-nek nem ugyanazt a parlamenti küszöböt kell elérnie, mint a többi politikai erőnek. A román választási törvény ugyan hivatalosan minimum 5%-os szavazati arányt ír elő, ám létezik egy alternatív küszöb is. Eszerint az a párt, amely legalább négy megyében megkapja a szavazatok legkevesebb 20 százalékát, bekerül a törvényhozásba. A jelenlegi erdélyi nemzetiségi arányok mellett

ezt az RMDSZ egyedül is egészen biztosan teljesítené, tehát a bukaresti képviselet semmiképp se kerülhet veszélybe.

A vitát Hegyi Sándor nyugalmazott református lelkész zárta le egy igen sajátos szentenciával: tiszteletes szerint a választások után a magyar közösségnek új életet kell kezdenie, és

az élet akkor is sikeres lehet, ha kényszerházassággal indul

A jelek szerint az erdélyi magyarok annyira nincsenek oda ezért a kényszerfriggyel induló szép, új életért. Az IttHon.ma kiszúrta Bíró Zsolt MPP-elnök tegnap éjjel megosztott,Verestóy Attilával és Kövér Lászlóval közös fotóját, amely alatt a Facebookon cikkünk írása idején egyetlen hozzászólás áll.