Alaptörvény-módosítás: a Jobbik három napot ad a kormánynak

Eldőlhet, hogy a Fidesz csak trükközik, vagy valóban az emberek biztonsága érdekli.

A Jobbik szóvivője emlékeztetett rá: a Fidesz úgy zárta le az egyeztetéseket, hogy el sem kezdték a tárgyalásokat. Mirkóczki Ádám szerint ez egyértelműen igazolja, a kormánypárt nem gondolta komolyan, hogy egy szakmai konszenzuson alapuló, az emberek tényleges biztonságát szolgáló javaslat szülessen.

"A Fidesz az emberek biztonságával játszik, hiszen így teljesen egyértelmű, esély sincs arra, hogy az Országgyűlésben ez a javaslat ebben a formában kétharmadot szerezzen"

– mondta Mirkóczki. Hozzátette: a Fidesz egészen biztos, hogy nem biztosított volna ilyen pártállami lehetőségeket 2006-ban a Gyurcsány-kormánynak.

A szóvivő leszögezte: a Jobbik felelős és konstruktív próbál lenni a két szélsőség, a bagatellizáló baloldal és a pártállam kialakítására törekvő Fidesz között.

A Jobbik legfontosabb kompromisszumos megoldása az lenne, hogy három napra parlamenti felhatalmazás nélkül is megadnák a rendkívüli jogokat a kormánynak, de a párt módosító javaslatainak a beépítése mellett, illetve három nap után csak négyötödös parlamenti jóváhagyással biztosítanák a további jogokat.

Mirkóczki azonban azt is kiemelte, hogy ebben a három napban sem lehetne az internetet, a szerkesztőségeket korlátozni, kikapcsolni, nem lehetne kitelepíteni, kijárási tilalmat bevezetni, vagy jegyrendszerként funkcionáltatni a magyar kereskedelmet, gazdaságot.

A Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy a jelenlegi formájában ne nyújtsák be a javaslatukat. Ha komolyan gondolják az Alaptörvény-módosítást, akkor üljenek egy asztalhoz a Jobbikkal, és vitassák meg szakmai alapon a módosítóikat.