Navalnij felhagyott az éhségsztrájkkal

Navalnij felhagyott az éhségsztrájkkal

Abbahagyta az éhségsztrájkot pénteken Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus.

Az elért haladás és az összes fejlemény figyelembevételével megkezdem az éhségsztrájkból való kiszállást. Ez a szabályok szerint ugyanúgy 24 napig fog tartani, és azt mondják, hogy még nehezebb lesz. Úgyhogy kívánjanak szerencsét! 

- írta az Instagramon Navalnij. 

Indoklásként még hozzátette, hogy az éhségsztrájk befejezése mellett szólt az az érv is, hogy sokan a szolidaritás jegyében szintén nem vettek étket magukhoz, ő pedig nem akarta, hogy miatta mások is megtapasztalják a fizikai szenvedést.

A politikus ugyanakkor megköszönte a bel- és külföldi támogatást, amely révén polgári orvosok kétszer konzíliumot tarthattak és ismertették vele kivizsgálásának eredményeit. 

Emellett továbbra is követeli, hogy engedjenek be orvost hozzá, mert a keze és a lába bizonyos részei érzéketlenné váltak.

A 44 éves ellenzéki aktivista egyik orvosa korábban arról nyilatkozott, hogy Navalnij „bármelyik percben meghalhat”. A Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője pedig „azonnali beavatkozást” sürgetett. 

Vlagyimir Putyin egyik legfőbb bírálójának tekintett politikust januárban vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Úgy véli, politikailag motivált okokból jutott börtönbe.