Egy hónap alatt több mint 3 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

Egy hónap alatt több mint 3 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

A Magyar Államkincstár adatai szerint február végén 22,8 milliárd forint volt a kórházak adóssága, az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 beszállítónak tartoznak - írja a Világgazdaság.

A lap szerint egy hónap alatt

3,4 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények tartozásállománya, a január végi 19,4 milliárd forintot február 28-án 22,8 milliárd forint követte a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. 

Az adósságot felhalmozók körébe beleértendők a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, az egészségügyi ágazati háttérintézmények, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is. A 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézmény mindegyike teljesítette e kötelezettségét. Közülük a tárgyhónapban 299-nek volt adóssága, ezen belül 174 adósság volt 30 nap alatti.

A lapnak nyilatkozó Rásky László elmondta, hogy az elektív (előre tervezett) műtétek leállása, az egészségügyi ellátórendszer sürgős esetekre korlátozása, valamint

a koronavírus-járvány miatti ellátások felfutása a kívülállók számára átláthatatlanná tette, hogy pénzügyileg mi történik az intézményrendszerben és az egyes intézményekben.

Viszont az adatokból továbbra is nyilvánvaló, hogy az intézményrendszer alulfinanszírozott.