Rendkívüli elnökségi ülést tart a Magyar Kórházszövetség az ÁSZ vádaskodása miatt

Kirajzolódik az új ellenségkép: "a leltárt sem vezető, korrupt kórházi dolgozók".

A kormánypárti fröcsögőüzem cikkében felidézik, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke - a kórházak és a szakrendelők ellenőrzése után - korábban a lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.

Ennek kapcsán a volt fideszes politikus még véletlenül sem a kormányzat felelősségére vagy az egészségügy végzetes alulfinanszírozottságára gondolt, hanem "a leltárt sem vezető, korrupt kórházi dolgozókat" gyanúsította azzal, hogy lopják az intézményekből a vécépapírt, ezért nem megfelelő az ellátottság...

Domokos László már fel is vázolta egy várható kirúgási hullám körvonalait: szerinte a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken,

ahol a pénzügyek nincsenek rendben - értsd: nem eléggé kormánypárti a vezetőség -, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia az államnak.

A kórházszövetség az elnökségi ülés után fog hivatalos állásfoglalást kiadni, de annyit megjegyeztek,

Domokos nem nevezett meg konkrét kórházakat - ne lógjon ki mindjárt a lóláb -, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni.

A közbeszerzéseket a kórházak külön-külön kezelik, így az abban lévő anomáliákra sem tudnak egységes választ adni - tették hozzá. A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakrendelők nem hozzájuk, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak.

A Magyar Pravda Idők emlékeztet, hogy a számvevőszék már évek óta vegzálja és egrecíroztatja a működőképesség határán ingadozó kórházakat.

A propagandalap azt is felidézi, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán korábbi egészségügyi államtitkár egy kórházigazgatók felett álló kancelláriarendszert varrt volna a szakma nyakába (a felsőoktatásban is mennyi re bejött, ugyebár...), de a Magyar Kórházszövetség akkor még meg tudta torpedózni a tervet, ami most megint előkerülhet az egészségügyi diskurzus kapcsán.

A kórházak trükköznek a pénzekkel, az Állami Számvevőszék elnöke kirúgásokat javasol

Legalábbis nagyon nehéz másként értékelni Domokos László szavait, aki a Magyar Időknek adott interjújában röviden úgy jellemezte a kórházak és rendelők működését, hogy Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut.