Amerikai nagykövet: a korrupció nemzetbiztonsági kockázatot jelent

„Mindenről hallok, minden eljut hozzám" – jelentette ki a lapnak, megjegyezve, hogy rengeteg amerikai üzletemberrel és befektetővel beszélget.

Bell arról is beszélt, hogy nagyon jó a személyes kapcsolata Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akivel rendszeresen találkozik.

„Nem mindig értünk egyet, de egyetértünk abban, hogy olykor nem értünk egyet. Szijjártó Péter nagyon szókimondó ember, de mindketten hiszünk a privát diplomáciában."

– mondta Bell.

A nagykövet a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok fontos pillérének nevezte a védelmi politikát. Többször találkozott Simicskó István honvédelmi miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel is, de rendszeres kapcsolatban van Orbán Viktor miniszterelnök amerikai ügyekért felelős tanácsadójával, Megyesy Jenővel. A miniszterelnökkel is már találkozott néhányszor.

A Figyelőnek elismerte: Európa a második világháború óta a legnagyobb migrációs áradattal néz szembe. Ugyanakkor hozzátette:

„Magyarországon az utóbbi időben megerősödött a migrációellenes retorika, és sokan megpróbálnak egyenlőségjelet tenni a menekült és a terrorista közé. Pedig fontos emlékeztetni rá, hogy a menekültek épp az erőszak és a szélsőséges politika elől menekülnek."

Bell ismét reagált a távozásáról szóló híresztelésekre is:

„Fogalmam sincs, honnan vették azt, hogy hamarosan csomagolok. Soha nem beszéltem sem nyilvánosan, sem privát körben arról, hogy elfáradtam volna. Épp ellenkezőleg, addig szeretnék maradni, amíg csak lehet. Természetesen az elnököt szolgálom, január 20-án a többi nagykövettel együtt én is benyújtom majd a lemondásomat. Az elnök majd dönt arról, hogy elfogadja-e vagy inkább megtart ebben a pozícióban még egy ideig, addig, amíg megérkezik az új nagykövet. Én a részemről nagyon élvezem ezt a munkát, és sok még a feladatom."