Amikor visszaköszön a '90-es évek elejének rablóprivatizációja

1. Vedd el az önkormányzatoktól az üdülőiket. 2. Privatizáld el, lehetőleg a haveroknak. Tuti üzlet.

1. Vedd el az önkormányzatoktól az üdülőiket
2. Privatizáld el, lehetőleg a haveroknak


Elárverezné az állam azokat az üdülőket, amelyeket az állam jelenleg az Erzsébet-program keretében üzemeltet - válaszolta Kepli Lajos kérdésére Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A dolog pikantériája, hogy ezeket az üdülőket az állam az önkormányzatoktól vette el: most 3-4 év alatt, két lépcsőben magánosíthatják.

Mint ismert, 2012-13-ban mintegy száz önkormányzati tulajdonú üdülő és szálloda üzemeltetését átvette az önkormányzatoktól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ezeket később átvette az Erzsébet Vagyonkezelő, december 1-től azonban egy részük visszakerül a vagyonkezelőhöz, amelyeket Fónagy szavai szerint "átlátható módon, elektronikus aukciók keretében árvereznek majd el"

Arra nincs sok esély, hogy az önkormányzatok valaha is újra tulajdonosai legyenek ezeknek az üdülőknek, Fónagy ugyanis azt írta válaszában, hogy főszabályként az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása jelenleg vagyongazdálkodási szempontok alapján nem támogatott.

Bár annyi kiskaput azért hagytak, hogy

"a közfeladatok ellátására tekintettel elvi lehetőségként felmerülhet az ingatlanok önkormányzat részére történő vagyonkezelésbe adásának vagy értékesítésének lehetősége"

- erre azért sok mérget ne vegyen senki, a nagyértékű üdülők hatalmas üzleti lehetőséget rejtenek, ráadásul nagyon sok éhes kormányközeli szájat is be kell tömni.

Balatonvilágos küzd a tulajdonáért

Balatonvilágos képviselő-testülete a napokban úgy határozott: kezdeményezi az ottani Erzsébet szálloda ingyenes önkormányzati tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe adását.

Januárban bezárnak a déli parti Erzsébet szállodák Siófokon, Balatonvilágoson és Balatonőszödön, az ingatlanokat a nemzeti vagyonkezelő szervezet liciten értékesíti - írja a Sonline.hu.
 
Mivel csak nemrég derült ki, hogy az Erzsébet szállodát értékesítik, az önkormányzat korábban nem jelenthette be igényét, most viszont rögvest megtettük – mondta a portálnk Viszt Attila balatonvilágosi önkormányzati képviselő. A jobbikos politikus elmondta: más állami tulajdonú ingatlanra azonban jeleztük már igényünket, amit most ezzel együtt megismételtünk. Ezek (a SOTE üdülője, vagy a vízügy parti ingatlana) lassan az enyészeté lesznek, állapotuk folyamatosan romlik.