„Baráti jobbot nyújt" Trumpnak az új mexikói elnök

Jó kapcsolatokat akar az Egyesült Államokkal.

„Baráti jobbot nyújtunk, hogy baráti kapcsolatot és jó együttműködést alakítsunk ki az Egyesült Államokkal”

- mondta az Együtt Történelmet Csinálunk (Juntos Haremos Historia - JHH) baloldali pártszövetség jelöltje a Televisa helyi televíziós társaságnak adott interjúban.

López Obrador megköszönte az amerikai államfőnek Twitter-üzenetét, amelyben gratulált választási győzelméhez. Trump bejegyzésében kiemelte:

sok tennivaló van az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatrendszerében. A szomszédok viszonya történelmi mélyponton van, különösen a kereskedelmet és a bevándorlást érintő kérdések miatt.

A JHH jelöltje kijelentette: igyekszik elősegíteni, hogy megállapodás szülessen az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között újratárgyalt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) illetően.

Baloldali vezetése lesz Mexikónak, Trump már gratulált az új elnöknek

Bár pontos számok még nincsenek, az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint Obrador mintegy húsz százalékkal kapott több voksot, mint a konzervatív Ricardo Anaya Cortés, az Előre Mexikóért elnevezésű pártkoalíció jelöltje, aki a voksok 23-27 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen végzett José Antonio Meade Kuribrena, a Mindenki Mexikóért pártkoalíció jelöltje a szavazatok 22-26 százalékával.