Baloldali vezetése lesz Mexikónak, Trump már gratulált az új elnöknek

Trump szerint sok munka lesz a két ország között.

Bár pontos számok még nincsenek, az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint Obrador mintegy húsz százalékkal kapott több voksot, mint a konzervatív Ricardo Anaya Cortés, az Előre Mexikóért elnevezésű pártkoalíció jelöltje, aki a voksok 23-27 százalékát tudhatja magáénak. Harmadik helyen végzett José Antonio Meade Kuribrena, a Mindenki Mexikóért pártkoalíció jelöltje a szavazatok 22-26 százalékával. E szövetség legfőbb ereje a kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI).

Anaya és Meade is felhívta Obradort, hogy elismerje vereségét, és gratuláljon a 64 éves veterán politikusnak.

A mexikói választási hivatal előzetes adatai szerint Obrador a szavazatok 42,8 százalékát kapta. A TV Azteca televízió exit pollja ezt 51 százalékra tette.

Mexikó következő elnökét csak öt hónap múlva, december 1-jén iktatják hivatalába. Mandátuma hat évre szól.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal az első, a nagyarányú győzelmet jelző eredmények után egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy kész együttműködni a leendő mexikói államfővel. Az üzenetben kiemelte, sok tennivaló van az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatrendszerében, és gratulált a győzelemhez:

Mint az az AFP anyagában rámutatott, ez utóbbi színvonala különösen a washingtoni kereskedelmi és a bevándorlási politika miatt történelmi mélypontra zuhant.