Fegyvert és pénzt igen, katonát nem kap Ukrajna a Nyugattól

Fegyvert és pénzt igen, katonát nem kap Ukrajna a Nyugattól

A nyugati szövetségesek fegyverszállítással támogatják Ukrajnát, nincs szó fegyveres erők bevetéséről - közölte Andrzej Duda lengyel elnök pénteken, miután részt vett a Joe Biden amerikai elnök kezdeményezésére több NATO-tagállam vezetőjével tartott videókonferencián.

A nyugati vezetők "abszolút egységet" tanúsítanak az orosz-ukrán feszültség kapcsán, egymással és Ukrajnával szolidaritást vállalnak - mondta el varsói sajtóértekezletén Duda.

Beszámolója szerint a tanácskozáson nem született döntés "bármilyen katonai erő" Ukrajnába küldéséről, a szövetségesek azonban készen állnak Kijev pénzügyi támogatására, fegyverszállításra, valamint egyéb szükséges, elsősorban védelmi jellegű eszközök küldésére.

A tanácskozás résztvevői megerősítették akaratukat, hogy egy Ukrajna elleni orosz támadás esetén alkalmazni kell "az agresszor elleni szankciókat" - mondta a lengyel elnök. "Határozottságot és erőt kell felmutatni (...), nem szabad engedni a NATO-tagállamokhoz intézett orosz diktátumnak" - jelentette ki.

Aláhúzta egyúttal a párbeszéd szükségességét, valamint olyan lehetőségek keresését, amelyek lehetővé teszik Oroszország számára, hogy "arcvesztés nélkül", de mindenképpen engedményekre kényszerülve kerüljön ki ebből a helyzetből.

A biztonságérzet szempontjából Duda fontosnak nevezte, hogy a NATO ne hátráljon ki Közép-Európából, hanem ellenkezőleg, erősítse jelenlétét.

A varsói elnöki hivatal közleménye szerint az orosz-ukrán feszültség fokozódása miatt már másodszor tartott ilyen videókonferencián részt vett Biden és Duda mellett Emmanuel Macron francia és Klaus Iohannis román elnök, továbbá Olaf Scholz német kancellár, Boris Johnson brit, Mario Draghi olasz és Justin Trudeau kanadai kormányfő, valamint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Az Európai Uniót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke képviselte.