Merkel rádöbbent, hogy nem élhet az EU az USA szárnyai alatt

Nagy hatással volt rá a G7-es csúcs.

A jobbközép CDU elnöke a München melletti Truderingben pártja és a testvérpárt bajor CSU közös rendezvényén a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport előző nap véget ért csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: az utóbbi napokban megtapasztalta, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.

Ezért

"nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat",

és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal,

"de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért"

- mondta Angela Merkel.

Németország "ahol csak tud, segít" európai uniós partnereinek, mert

"Németországnak csak akkor mehet jól a sora, ha Európának jól megy a sora"

- tette hozzá a kancellár.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap szerint a berlini kancellári hivatalban már formálódik is egy terv az EU megerősítésére, amelynek kidolgozására a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és Donald Trump amerikai elnökké választása ösztönzi a kancellárt.

A lap a Titkos terv Európának című írásában rámutatott, hogy Angela Merkel néhány hete új, szokatlanul szenvedélyes hangnemben beszél az EU-ról, illetve Európáról. Hozzátették, hogy a kancellári hivatal megbízásából belső használatra készülő közvélemény-kutatásokból Merkel és környezete azt érzékeli, hogy a Brexitről szóló népszavazás és Donald Trump választási győzelme óta EU-, illetve Európa-párti irányba változik a közhangulat. Az ország újraegyesítése óta most először a németek relatív többsége pártolja az uniós integráció felgyorsítását, elmélyítését. 

A saját határok védelmének jogát hangsúlyozza a G7-csúcs zárónyilatkozata

"A csúcstalálkozó eredményes volt, igazi vita zajlott" - mondta sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök.A házigazda olasz politikus mindazonáltal a pénteken elfogadott terrorizmusellenes nyilatkozatot nevezte a csúcs legjelentősebb eredményének. Hozzátette, ezen kívül "kisebb eredmények" születtek.