Angelina Jolie: a humanitárius segítség nem elég Szíriában, a háborúnak kell véget vetni

Jolie hangsúlyozta, hogy a

"humanitárius segítség nem hozhat hosszú távú megoldást"

a kérdésben.

A színésznőt gyermekek hada vette körül a Zaatari menekülttáborban, amely alig egy órányi autóútra esik a szíriai határtól. Jolie ötödik alkalommal látogatott el Jordániába.
 
"Szívszaggató visszatérni Jordániába és látni, hogy milyen hatalmas nehézségekkel és traumákkal küzdenek a nyolcadik éve tartó polgárháború szíriai menekültjei" - mondta el az ENSZ által indított programban résztvevő menekült családokkal és kamasz lányokkal találkozva. A híresség hozzáfűzte, hogy "nagyon büszke" rájuk és dicsérte kitartásukat.
 
Jordániában, Libanonban és más szomszédos országokban csaknem 5,5 millió szíriai menekült él.
  
Jolie szerint a túlterhelt befogadó országok vendégszeretete példamutató az egész világ számára, különösen most, amikor a menekültekkel való szolidaritás hanyatlóban van.
 
A sztár kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tavaly csupán a szükséges finanszírozás felét kapta meg a szíriai válság kezelésére,

idén pedig még csupán a támogatás hét százaléka érkezett meg a szervezethez.
 
Csak egy életképes politikai rendezés teremthet a menekültek számára olyan körülményeket, hogy hazatérhessenek otthonaikba. Egy olyan megállapodás, amely véget vet az emberi szenvedésnek és a befogadó országok túlterheltségének - fejtette ki Jolie.

Jordániában az ENSZ adatai szerint több mint 650 ezer regisztrált szíriai menekült él. A Zaatari menekülttáborban 78 ezren laknak.