„Ismétlődő szülés veszélye” miatt nem dolgozhatott tovább az állami intézménynél egy anyuka

„Ismétlődő szülés veszélye” miatt nem dolgozhatott tovább az állami intézménynél egy anyuka

Azért nem hosszabbították meg egy nő munkavállalói szerződését, mert attól tartottak, hogy megint elmegy szülni – mindez nem egy kisvállalkozásnál, hanem egy országos állami intézménynél történt.

Hiába dolgozott jól, és rendelkezett munkatapasztalattal is az eset sértettje, a Magyar Helsinki Bizottság közleményében azt írja, a meg nem nevezett állami intézménytől kvázi azért küldhettek el egy nőt, mert nem akartak olyan embert tovább alkalmazni, aki megint elmehet szülni.

Azt írják, mindez nem is egy, hanem több nővel is megtörtént, az eset főszereplője azonban pert indított egykori munkaadójával szemben.

A jogvédő szervezet közleménye szerint a Dóra álnévvel ellátott nőt másfél éves szerződésekkel alkalmazták 2015 óta, ám közben elment szülni, így a harmadik meghosszabbítást már elutasították arra hivatkozva, hogy nem teljesítette a korábbi, gyakornoki program feltételeit. Azonban jó eséllyel nem ez volt a valódi ok, főleg, hogy nem sokkal később a munkaügyi osztály egyik munkatársa azt mondta neki,

valószínű, hogy újra elmenne szülni,

valamint egy volt kollégája is megerősítette neki, hogy

elutasításának oka az „ismétlődő szülés veszélye” volt.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje a közleményben úgy fogalmazott,

"Önmagában az is jogellenes, hogy határozott idejű szerződésekkel trükközget a munkáltató, miközben ügyfelünk jogviszonyát nyilvánvalóan határozatlan idejűnek kell tekinteni. Az pedig minden szempontból elfogadhatatlan, hogy egy munkavállaló nő az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne dolgozhasson. Különösen súlyos ez a jogsértés, mert egy állami szervnél történt és több nő is áldozata lett. Sokat hallunk mostanság népességfogyásról és családvédelemről, meg a nők kötelességéről. De jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és anyákat ne érje hátrány."

A folyamatban lévő perben a sértett nő azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze egykori munkaadóját a munkaviszonyának jogellenes megszüntetése miatti kár megtérítésére és másfél milliós sérelmi díj megfizetésére.

Az országos állami szerv ugyanis súlyosan megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor férfi kollégáihoz képest hátrányos helyzetbe hozta női munkavállalóját a szüléssel és anyai szereppel szükségszerűen együtt járó élethelyzete miatt.