Varga Judit az EBESZ-küldöttekről: az európai baloldal befolyásolni akarja a választások eredményét

Varga Judit az EBESZ-küldöttekről: az európai baloldal befolyásolni akarja a választások eredményét

"Zöldpárti és balliberális európai parlamenti (EP-) képviselők egy csoportja levélben fordult az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához, a magyar választásokba való beavatkozást sürgetik"– írta Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében arra a hírre válaszul, hogy öt különböző frakcióból 62 EP-képviselő szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) arra, hogy küldjön teljes körű missziót az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra.

Teljes körű vizsgálatot kér a magyar választásokra 19 európai ország politikusa

Öt különböző frakcióból 62 EP-képviselő szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) arra, hogy küldjön teljes körű missziót az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra - írja a brüsszeli Politico, amelyet a Euronews szemlézett. "Öt politikai csoportból és 19 különböző országból érkeztünk.

 

Kifejtette, az EP-képviselők levele „természetesen tele van hazánkat érintő csúsztatásokkal és nemtelen bírálatokkal”. Úgy látja, Brüsszelben már hónapokkal ezelőtt kezdetét vette a magyarországi választási kampány.

Szerinte az európai baloldal célja egyértelmű, befolyásolni akarják a szavazás eredményét.

A levelet kiadó EP-képviselők azonban elfelejtik, hogy az EBESZ az elmúlt években mindig küldött megfigyelői missziót Magyarországra, „nincs ebben semmi különös, ez bevett szokás” – mutatott rá.

Hozzátette, ahogy az elmúlt években, úgy most is egy szabad és demokratikus választásról győződhetnek majd meg a nemzetközi szervezet küldöttei.

Varga szerint az mindenesetre beszédes, hogy „2006-ban nem aggódott ennyire a demokráciáért az európai baloldal, mint most”.

"Ne legyenek kétségeink: a bürokraták minden lehetséges platformon próbálkoznak majd és minden lehetséges eszközt be fognak vetni azért, hogy befolyásolni tudják a választások kimenetelét."

- fogalmazott.

A miniszter bejegyzését azzal zárta, hogy „mi azonban itt leszünk, éberek maradunk és nem fogjuk hagyni, hogy a magyarok döntésébe bárki is beleszóljon külföldről!”

Mint kedden megírtuk, Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit.

A négy fős delegáció január 17-21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.

Hazánkba érkeztek az EBESZ szakértői, a választások előkészítése kapcsán tájékozódnak

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ma délután fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit. A négy fős delegációt a Választási Megfigyelési Főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette.