Leállt az aratás Zala megyében

Leállt az aratás Zala megyében

Múlt hétvégén itt a megyében Galambokon és Kisrécsén térdig érő víz volt a földeken.

- mondta az Alfahír érdeklődésére Benke Richárd, a Jobbik regionális igazgatója.

A nagy mennyiségű csapadék jelentős mértékben lassította a gabona betakarítását. Sok helyen nem lehet a földekre menni a munkagépekkel, ezért a megye nagy részén leállt az aratás.

Nem mondható újnak ez a probléma. Meg kellene oldani végre a csapadék elvezetést, hiszen alapvetően elegendő eső hullott a földekre, csakhogy a hirtelen lezúduló eső nagy része elfolyt. Ugyanakkor a kialakult helyzet nyomán a településeken is gondot okoz a sok eső. Elő kellene venni a régi térképeket, az ezeken szereplő régi vízelvezető árkokat újraásni, kitisztítani és a jelenleg is meglévő nagyobb csatornákba elvezetni. Legalább ilyen fontos lenne elvégezni a mederkotrást, a patakok tisztítását, hogy ne öntse el egy zivatar a falvakat és a földeket.

- tette hozzá Benke Richárd.

Zala megyében közel 50 ezer hektáron kell betakarítani a termést. A 24 500 hektáron termelt őszi búza 60 százalékát aratták le, a hektáronkénti 6,3 tonnás termésátlag pedig meghaladja a tavalyi (6,12 tonna) átlaghozamot. 

A 6500 hektáros őszi árpa termése már a magtárakba került, a hektáronként learatott 5,3 tonna átlaghozam fél tonnával kevesebb a tavalyinál. Az 1543 hektáron termelt tavaszi árpa 43 százalékát aratták le, az 5,6 tonna hektáronkénti átlaghozam viszont jóval meghaladja a tavalyi (3,85 tonnás) termésátlagot.