Veszélyhelyzetet hirdettek Ausztráliában, a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól

Veszélyhelyzetet hirdettek Ausztráliában, a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól

Mint arról beszámoltunk, rekordmennyiségű csapadék hullott az elmúlt hetekben Ausztrália keleti részén, ahol a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól,

Húszan meghaltak az ausztráliai áradásokban, akár 120 milliméter csapadék is hullhat Sydney-re

Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat Sydney-ben, miután a heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet - írja az MTI. Az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van, többségük elárasztott házakban vagy a víz által elsodort autókban vesztették életüket. Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, gazdaságokat és utakat mostak el.

Az MTI azt írja,

eddig 22 halálos áldozattal járó áradások elsősorban a keleti partvidéket, Queensland és Új-Dél-Wales államot érintik, ahol a megáradt folyók farmokat és utakat mostak el, állatokat ragadtak magukkal.

A helyzet csak szerdán enyhült valamelyest, amikor az esőzéseket okozó alacsony nyomású ciklon eltávolodott az új-dél-walesi partoktól.

Ausztráliában az elmúlt 16 napban folyamatosan esett az eső, az ausztrál Meteorológiai Hivatal szerint csak az év elején hullott 872,3 milliméter, amely az éves csapadékmennyiség 80%-a. Hasonló magas mennyiséget utoljára csak 1965-ben mértek, 8,15 milliméter esővel.

A rendkívüli helyzet miatt az ország miniszterelnöke, Scott Morrison szerdán nemzeti veszélyhelyzetet hirdetett ki,

amelyet legelőször a 2020-as erdőtüzekkor alkalmaztak. Az akkori katasztrófa miatt bevezetett törvénnyel kiiktathatóvá válik a bürokrácia, amely a miniszerelnök szerint a védekezést és a kártalanítást is felgyorsíthatja.

Scott Morrison hozzátette: ilyen mértékű áradás, mint ami most kialakult, 500 évente egyszer fordult elő.

Az elmúlt években Ausztrália többször is megszenvedte a klímaváltozást. 2019 augusztusa és 2020 márciusa között több milliónyi hektár területen pusztítottak a már említett erdőtüzek, az elmúlt hetekben pedig 50 fokos csúcshőmérsékletet is mértek az ország nyugati részében.