Megtámadta az ombudsman az ásotthalmi rendeletet

Az ombudsman szerint a tilalmak közvetlenül a vallásszabadsághoz kapcsolódnak.

Székely László ombudsman friss beadványában a rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az AB-től. Szerinte ugyanis a tilalmak kifejezetten a vallásszabadsághoz kapcsolódnak. A müezzin „az iszlám valláshoz elválaszthatatlanul kapcsolódó szakrális magatartást tanúsít”, hasonlóan a teljes testfelületet takaró öltözet viselésének az alapja is a lelkiismereti meggyőződés. Ezekben az esetekben Székely László szerint a rendelet nemhogy jelentősen érinti, hanem ellehetetleníti a lelkiismereti és vallásszabadság gyakorlását, így „már formai okokból is ellentétesek az alaptörvény alapjog-korlátozásról szóló rendelkezésével”, olvasható a lapban.

Az ombudsman kitér a homoszexuális-propaganda tiltására is, ezzel kapcsolatban megjegyzi, ha a társadalom egésze vagy része szempontjából fontos egy téma, akkor szabadon, nyilvánosan kifejthető a kérdéssel kapcsolatos vélemény.

I. Ásotthalom Pride

"Sokan vagyunk és itt vagyunk", megrendezték az első LMBT (reméljük egy betűt sem hagytunk ki) tüntetést, Ásotthalmon. A szervezők és a tüntető tömegek nyomást szerettek volna gyakorolni a polgármesterre, hogy vonja vissza a hetekben hozott rendeletet, ami szerint tilos a burkaviselés, a mecsetépítés és minden, ami nem a férfi-nő kapcsolatot tekinti a család alapjának.

Mint ismert, a Jobbik alelnöke, Toroczkai László által vezetett Ásotthalom képviselő-testülete november végén fogadott el egy határozatot, melynek értelmében a nagyközségben nem épülhet mecset, vagy olyan egyéb vallási építmény, amely kisebbítené a meglévő katolikus templom jelentőségét.

Ezentúl tilos közterületen a müezzin tevékenység folytatása, a burka, nikáb és csador, valamint a burkini viselése.

Ugyanakkor tilos lesz közterületen olyan jellegű propaganda-tevékenységet folytatni, ami a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, ezzel együtt tiltanak minden olyan közterületi propaganda-tevékenységet, ami a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el.

A településvezető ugyanakkor több alkalommal is hangsúlyozta, a határozat preventív jellegű, másrészt ezzel is kimozdítaná az alaptörvény-módosítás során passzív helyzetbe került Országgyűlést.