Aszad legalább 2021-ig hatalomban maradna

Aszad vagy fél tucat angol és amerikai politikai elemzőt és újságírót hívott meg - köztük televíziós riportereket és a nyomtatott sajtó képviselőit is - Damaszkuszba, hogy megvitassa velük a szír helyzetet.

A The New York Times tudósítása szerint Aszad bizakodó és barátságos volt, nem bánt meg semmit, és arra számít, hogy legalább 2021-ig hatalmon marad. A kialakult helyzetért a felelősség szerinte a lázadókat, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosait és az amerikai kormányzatot terheli. A lap szerint a szíriai elnök kizárta annak lehetőségét, hogy politikai változások történjenek mindaddig, amíg a kormány hadereje nem kerül ki győztesen a polgárháborúból. Egyúttal ismét megerősítette, hogy harmadik elnöki ciklusának végéig, 2021-ig nem távozik a hatalomból.

"Tegyük fel, hogy ezek a vélelmezések helytállóak, ez az elnök a saját népét gyilkolja, és a szabad világ és a Nyugat segít a szíriai népnek. Öt és fél évvel a polgárháború kirobbanása után akkor ki támogat engem? Hogyan lehetek elnök? És a népem miért támogat?"

- kérdezett vissza Aszad a több ezer politikai fogoly bebörtönzését firtató kérdésekre.