Aszad: Trump "természetes szövetséges" lehet a terror elleni harcban

A szír elnök először reagált személyesen a republikánus jelölt győzelmére, és a portugál állami tévének adott interjúban leszögezte:

Trump okosan tenné, ha az Aszad-rezsim ellehetetlenítése helyett valóban az Iszlám Állam elleni harcra koncentrálna.

"Nem lehet tudni, mit fog tenni valójában, de ha a terroristák ellen fog küzdeni, akkor olyan természetes szövetségesünk lesz, mint az oroszok, az irániak és még sok más ország."

- mondta a damaszkuszi vezetés feje.

A szír elnök reménytelinek nevezte Trump ígéreteit, de szerinte majd elválik, mit tud betartani ebből az amerikai politikus:

"Tényleg el tud mozdulni ebbe az irányba? Mi lesz az adminisztrációban meglévő ellenerőkkel és a mainstream médiával, akik szembeálltak vele? Hogy tud megbirkózni velük?"

Egy márciusi New York Times-interjúban Trump így kommentálta Amerika szíriai szerepvállalását:

"Nem harcolhatunk egyszerre két fél ellen, akik egymás ellen küzdenek. Választani kell: vagy az egyik, vagy a másik."

Aszad hajlandó lenne együttműködni Trumppal

A Breitbart információi szerint Dr. Bouthaina Shaaban egy rádióinterjúban így fogalmazott az elnökválasztás eredményéről:"Úgy vélem, az amerikai emberek egy nagyszerű és igen fontos üzenetet küldtek a világnak."Az esetleges együttműködést firtató kérdésre annyit válaszolt, hogy amennyiben Donald Trump beváltja a szír vezetés hozzá fűzött reményeit, Aszad elnök hajlandó lesz együttműködni vele.