Erdély és Románia "egyesülését" kedvelő, gyerekekkel kampányoló polgármesterjelöltet támogat a Fidesz Aszódon

Erdély és Románia "egyesülését" kedvelő, gyerekekkel kampányoló polgármesterjelöltet támogat a Fidesz Aszódon

Rendhagyó jelenségekre hívta föl figyelmünket egy kedves olvasónk a Pest megyei Aszód jelenlegi polgármesterével kapcsolatban. Az október 13-án független jelöltként a Szeretünk Aszód és a Fidesz támogatásával újrainduló Sztán Istvánnak ugyanis elég érdekes viszonyulása van a románsághoz, illetve a magyar-román viszonyhoz.

Az erre utaló egyik első jel Sztán önéletrajzában található. Az önkormányzat honlapján elérhető dokumentumban ugyanis Aszód első embere korábbi katonai karrierjének egy érdekes mozzanatát osztja meg:

"1998-ban Bukarestben elvégeztem a Nemzetvédelmi Kollégium vezetői szakát."

Önmagában azzal semmi probléma sincs, hogyha valaki egy külföldi iskolában szerez magának képesítést, ám a román tanintézmény nem egyszerű oktatási központ, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a hírhedt Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) legutóbbi két vezetője, Eduard Hellvig és Gabriel Vlase is innen került ki.

Joggal merülhet föl a kérdés: vajon miért érezte fontosnak az aszódi helyőrség parancsnokságát 1989 és 2005 között ezredesi rangban ellátó Sztán, hogy épp ebben az alma materben szerezzen magának képesítést?

A városvezetőhöz köthető közéleti érdekességek sora pedig 2010-ben kezdődött, amikor is Sztán Istvánt a román sajtó, mint az "öt román polgármester" egyikét emlegette az akkori önkormányzati győzelme után - a bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolt, 8 és fél év fegyházbüntetéssel szembenéző Simonka Györggyel, Pusztaottlaka akkor megválasztott polgármesterével, későbbi fideszes országgyűlési képviselővel egyetemben.

2010 márciusában Aszódon tartották a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (ATRU) ülését, amin legjobban az erről szóló román nyelvű tudósítás írója döbbent meg. A beszámoló ugyanis hangsúlyozza, hogy

a 2001-es népszámláláson a településen mindössze egyetlen ember vallotta magát román nemzetiségűnek.

A cikkíró őszinte reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az az ember Sztán István volt, akiről megjegyezte, hogy köztudomásúan román származású (a feltételezést valószínűsítheti, hogy amennyiben nem a polgármester volt a származását büszkén vállaló lakos, akkor egy ember kedvéért aligha érezte volna fontosnak épp Aszódot megtisztelni közgyűlésével az ATRU). (A 2011-es népszámláláson egyébként már 40 aszódi lakos vallotta magát románnak.)

Egy átkeresztelt testvérváros különös esete

Sztán különösen fontosnak érezte, hogy Aszód testvérvárosi kapcsolatot létesítsen a az erdélyi Miszmogyoróssal (románul: Tăuții-Măgherăuș), amit ő valamilyen érthetetlen oknál fogva Tótmogyorós néven aposztrofál, illetve reklámoz az önkormányzat honlapján (ahol a Wikipédiából kimásolt szócikkben továbbra is szerepel a település eredeti magyar neve). A 2009 júniusában még csak együttműködési szerződés formájában létező, majd 2017-ben tető alá hozott testvérvárosi kapcsolat azonban nem feltétlenül az elszakított magyarsággal való szorosabb anyaországi viszony megteremtéséről szól, mint ahogy azt első ránézésre gondolnánk.

Olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy a Máramaros megyéhez tartozó település már az 1800-as évek végén is román többségű volt, mára pedig a kicsivel több mint 7000 fős lakosságból mindössze 260-an vallják magukat magyarnak.

A Nyugat-erdélyi régiókra jellemző módon a városban kifejezetten erős a román nacionalizmus, ami a közterek szimbolikájában is tetten érhető, a főtéren például egy óriási román zászló hirdeti a dákoromán dicsőséget.

A testvérvárosi kapcsolat valódi apropóját inkább a Sztán István és Anton Ardelean miszmogyorósi román polgármester között fennálló baráti viszony adta: a 2008 óta regnáló aszódi polgármester ugyanis gyakran meghívta a városba a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben politizáló Ardelean-t, de ennél sokkal árulkodóbb gesztusokat is tett felé.

A polgármester lájkolja Nagy-Romániát

A közösségi médiából mára ugyan eltűntek Ardelean soviniszta megnyilvánulásai, de az Alfahír birtokába került képernyőfotókon jól láthatók azok a Facebook-posztok, melyekben

Erdély és Románia "uniója" kapcsán örömködik, illetve a "nagy egyesülést" éltető, december 1-jei városi ünnepségre invitálja a település lakóit, Sztán István pedig lelkesen lájkolja az összes ilyen megnyilvánulását.

Sztánt annyira megihlethették a Nagy-Romániáról ábrándozó posztok, hogy teljesen érthetetlen okból a felújított aszódi főtérre,

az első és második világháborús emlékművek mögötti oszlopsorra egy román trikolórt is felhúzatott.

A trendkövető városvezető

Sztán az egyes fideszes polgármesterek és egyéb politikusok által annyira közkedvelt politikai pedofíliából sem maradhatott ki:

közszereplői Facebook-profilján több olyan kép is található, ahol kisgyermekek társaságában szerepel.

Ilyen például az a szeptember 20-ai képcsokor, amely egy játszótér-átadáson készült, és ahol Aszód első embere még az átvágott szalagot is szétosztogatta a gyerekek között (érdekesség, hogy az eseményről készült fotógalériát a hivatalosan az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium jubileumi évkönyvének szentelt Facebook-oldal is megosztotta).

De, hogy mindenki számára teljesen egyértelmű legyen, hol is áll politikailag Sztán István, a polgármesterjelölt egy kamionon hirdeti a Szeretünk Aszód jelöltjeit, akik alatt ott virítanak a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei is:

 

Előbb elítélték, majd magasabb szinten megvédték a gyermekekkel kampányoló fideszes polgármestert

Az önkormányzati választási kampányban előszeretettel fotóztatta magát gyermekek között Baja fideszes polgármestere, és emiatt a helyi választási bizottság el is marasztalta. Fercsák Róbert azonban fellebbezett, és a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság már megengedőbb volt vele, így a 168ora.hu szerint megváltoztatta a döntést és helyben hagyta a politikai pedofíliát.