Bűnszövetkezetben elkövetett csalás miatt emeltek vádat Simonka György ellen

Bűnszövetkezetben elkövetett csalás miatt emeltek vádat  Simonka György ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken - derül ki az ügyészség szerdai közleményéből.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését - emlékeztet az ügyészség. 

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Az ügyészség gyanúja szerint

a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának készpénzben.

A Simonka által okozott vagyoni kár több mint 1,4 milliárd forint.

A mai napon a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek - írja az ügyészség.

Feláldozható?

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő az Alfahír kérdésére elmondta: akár örömtelinek is tarthatnánk a korrupt fideszes politikus elleni vádemelést, ha közben nem látnánk, hogy Simonka György meggyanúsítása óta

  • kitüntették a Dél-Békési Térségért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységéért", 
  • nem sokkal később Orbán Viktorral fotózkodott,
  • majd júliusban egy Btk. módosítással jelentősen szűkítették a "bűnszervezet" fogalmát, így könnyen lehet, hogy a fideszes képviselő e  lényegesen súlyosbító vádpont alól ki tud bújni. 

Szilágyi szerint felmerül a gyanúja annak, hogy Simonkát valójában csak feláldozzák, hogy úgy tűnjön, Magyarországon nem lehet következmények nélkül ellopni az uniós támogatásokat. A politikus szerint ezzel szemben az a valóság, hogy a fideszes képviselőnél is sokkal nagyobb összegeket zsebre vágó NER-lovagoknak egy percig sem kell aggódniuk a számon kérés miatt, hiszen fel sem merülhet, hogy a Polt Péter vezette ügyészség vádat emeljen velük szemben.