Átláthatóságot a felsőoktatásban

A Jobbik közérdekű adatigényléssel él a kancellári pályázatokkal kapcsolatban - mondta Dúró Dóra, a kulturális bizottság elnöke, aki visszautasította Lázár János „nyilasozó” szavait is.

A Jobbik szerint a kancellári pályázatokkal kapcsolatban megjelent sajtóinformációk alapján a minisztériumnak legalább a nyertes pályaműveket nyilvánosságra kell hoznia. Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette, győztes pályázatokban is előfordultak nyelvtanilag helytelen mondatok, voltak, akiknek mindössze fél oldalas motivációs levéllel sikerült nyerniük a pályázaton, ráadásul egykori vagy mostani politikusok ajánlásával olyan emberek kapták a kancellári tisztséget, akiknek a szakmai múltja, illetve a pályamunkája nem lett volna ehhez elégséges.
 
Dúró Dóra jelezte, egyes esetekben konkrétan volt politikusok kerültek az egyetemek gazdasági vezetői pozíciójába, akiknek a területen semmilyen szakmai múltjuk nincs. Felidézte, hogy a Jobbik már a törvény meghozatalakor figyelmeztetett arra, hogy rendszerszinten nem lehet majd sikeres a kancellária bevezetése a felsőoktatásban, hiszen a jogszabályban előírt személyi feltételek nem elegendőek ahhoz, hogy valóban hozzáértő emberek kerüljenek ezekbe a tisztségekbe. „Állami intézmények gyakorlatilag egyszemélyes gazdasági vezetőiről van szó, ezért elvárható lenne a kormánytól, hogy gondosan foglalkozzon ezen emberekkel, és megfontolja, kiket ültet ezekbe a székekbe” – fogalmazott a bizottság elnöke.

Baráti kinevezések

A Jobbik közérdekű adatigényléssel fordul a felsőoktatási intézményekhez, amely során a következőkre kíváncsi:
  • hány új munkatársat vettek fel az adott egyetemre, főiskolára,
  • a régi munkavállalóknak hogyan alakult a sorsa,
  • járt-e forrásmegtakarítással, és ha igen, mekkorával a kancellári rendszer bevezetése,
  • hány új vezetői megbízással rendelkező embert neveztek ki,
  • az új vezetők milyen képesítéssel rendelkeznek?
Dúró Dóra az utóbbi kérdéseket azzal magyarázta, a Jobbikhoz olyan információk jutottak el, hogy egyes kancellárok saját baráti körükből neveztek ki hozzá nem értő embereket a különböző központok, intézményegységek élére.

Ez az igazság kimondása

Az Alfahír Dúró Dórát arról is megkérdezte, hogy Lázár János miniszter a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján mondott beszédében szinte csak a Jobbikkal foglalkozott, többek között olyanokat állítva, hogy a magyar nyilasok politikai utódairól van szó, s hogy „az a szebb jövő, amivel házalnak, valójában nem más, mint az ocsmány múlt”.
 
Dúró Dóra visszautasította Lázár János Jobbikra vonatkozó szavait. Szerinte
„a jelenlegi magyar közállapotokra vonatkozóan az igazság kimondását nem lehet összekeverni bármilyen embertelen eszme támogatásával”. 
Mint mondta, a Jobbik a XXI. század pártja, a Fidesz pedig a XX. század pártjának tekinthető. Emiatt szerinte a Fidesznek sokkal inkább lenne elszámolnivalója azzal a korrupcióval, amely átszövi az elmúlt 25 évben a teljes magyar közéletet.

Ne rejtegessen fontos információkat a Fidesz!

Arra is kitért, hogy Lázár személyesen Rig Lajost, a Jobbik megválasztott képviselőjét is támadta „tetoválása rejtegetésével”. Dúró Dóra emlékeztetett rá, hogy Rig Lajos a közmédia egyik munkatársának megmutatta a tetoválását, és erről mind a köztévé, mind a Kossuth rádió be is számolt.
„Semmit nem rejteget sem Rig Lajos, sem a Jobbik, szemben a Fidesszel, amely még mindig nem hozta nyilvánosságra a XX. század egyik diktatúrájában, a kommunista rendszerben együttműködő ügynökök listáját”
– mutatott rá a jobbikos politikus.
 
Dúró Dóra a jelen kapcsán kifejtette, a családtagok, hozzátartozók vagyonnyilatkozatát egyedül a Jobbik hozta nyilvánosságra, de szintén a jobbikosok voltak az egyedüliek, akik nyilatkoztak arról, hogy a Quaestor-ügyben bennfentes információk alapján semmilyen pénzt, befektetést nem vett ki egyetlen képviselőjük, a jobbikos képviselők egyetlen családtagja vagy gazdasági érdekeltsége sem.
„Fontos lenne, hogy Lázár János bevesse befolyását a tekintetben, hogy a Fidesz ne rejtegesse ezeket az információkat, és az emberek mind a jelenkorral, mind a kommunista diktatúrával kapcsolatban tisztán láthassanak”
– tette hozzá Dúró Dóra.