Átveszik a hatalmat az üzenőfalunk fölött a lájkvadász és konteós oldalak?

Ismét változik a Facebook algoritmusa, de ezúttal megkérdezték a felhasználókat is, hogy milyen tartalmakat akarnak látni.

Ismét változik a Facebook algoritmusa, de ezúttal megkérdezték a felhasználókat is, hogy milyen tartalmakat akarnak látni. Tudják, azoktól, akiknek nagy többsége képtelen megkülönböztetni a kamuoldalakat az igaziaktól, a valós tartalmat a lájkvadász ostobaságoktól és konteós őrültségektől.

A cég rendszeresen tekergeti a paramétereket, hogy finomítsa, mik jelenhetnek meg a felhasználók előtt, és az ilyen változások mindig nagy hatásúak, hiszen cégek vagy médiumok egész sora szorulhat ki az emberek látóteréből vagy nyerhet nagyot a módosítások miatt - írja az Index.

A Facebook ezúttal a hírfolyamban felbukkanó kérdésekkel gyűjtötte össze, hogy milyen tartalmakra van nagyobb, és milyenekre kisebb igény. A felhasználók pontozhatnak különféle tartalmakat, hogy mennyire szívesen látnának ilyesmit a falukon – vagyis hogy mit néznének meg a jövőben. Ez elvileg az érdekesebb tartalmaknak kedvező irányba tolná el a szelekciót - írja a lap. Elvileg.

hjk

Az eltitkoltigazsag.ty fényképe bizonyítja, hogy nem volt Holdraszállás (Hollywood-ot is megvették)

Csakhogy az általános tapasztalat pont az, hogy az átlag felhasználó képtelen megkülönböztetni a reklámot a valós tartalomtól, ráadásul - pontosan azért, mert jelentős része egyszerűen funkcionális analfabéta - nem képes tartalom és tartalom között különbséget tenni, egy összetettebb mondat nehézséget okoz a számára, emellett az iróniát, cinizmust sem érti.

A Facebook tehát azoktól is megkérdezte, hogy milyen tartalmat akar látni, aki képes egy a Facebookon megjelenő felhívásra OMG-t nyomni és lájkolni, mondván akkor jön a csoda, vagy bármilyen összeesküvés-elméletet - a csipektől kezdve a gyíkembereken át a chemtrailig - merőkanállal habzsol, mondván neki "nyitva a szeme" (értsd: bármit elhisz). Kár, hogy csak az agyát nem használja, igaz, nem is nagyon van mit, lévén már általános iskola hatodikban elvesztette a fonalat a fizikaórán, de észt osztani persze nagyon tud, mióta megjelent a Facebook és nem csak a Véndiófában hallgatja meg néhány másik alkesz.

Na, ha az ő véleményük fog a leginkább számítani, akkor készülhetünk, hogy az FB üzenőfal fölött a tudnodkel.info (sic), a szabadonnyitottszemmeljaro.org, a nemhiszedel.rom, vagy épp az elhalgatothirek.com és társai veszik át a hatalmukat, és minden kiderül végre az EL HALGATÓT IGASSÁG (sic).

Az utóbbi napokban többször is foglalkoztunk az internetre rászabaduló populáció hiszékenységével, naivitásával, valamint a lájkvadász és/vagy konteós oldalak visszataszító működésével. Félő, hogy a Facebook - a széles tömegek tehetetlenségi nyomatéka és az általános műveletlenség okán - még inkább ennek fog teret engedni.