Ausztrália komolyan veszi a terrorizmust

További 450 millió dollárt fordítanak a terrorizmus elleni küzdelemre és a hírszerző szolgálatok megerősítésére.

Az állam hatóságait rendkívül aggasztja, hogy a Szíriában és Irakban a dzsihadisták soraiban harcoló ausztrálok hazatérve is folytatnák tevékenységüket, és így veszélyt jelenthetnek a társadalomra. 2014 szeptemberében Ausztrália fokozta a terrorizmus elleni készültséget, és a rendőrség az elmúlt hónapokban több merényletkísérletet hiúsított meg.

A 450 milliós megtoldással az ország belbiztonsági programjaira, illetve a szélsőségek elleni fellépésre több mint egymilliárd dollár jut majd a 2015. júliustól 2016. júniusig tartó időszakra.

Abbott azt mondta, a folyamatosan változó fenyegetések és a technológiai változások fényében garantálni kell, hogy a biztonsági szolgálatok rendelkeznek a megfelelő forrásokkal és eszközökkel.

"A terrorizmus megelőzése érdekében a szélsőséges szervezetek toborzási mechanizmusait kell támadnunk, különösen az interneten"

 - tette hozzá.

Az összeg egy részét közösségi oldalakon megjelenő terrorista propaganda és az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet internetes jelenléte elleni harcra fordítja Canberra, hogy a dzsihadisták ne tudjanak fiatal ausztrálokat toborozni harcukhoz.

Emellett a bejelentett támogatás jelentős részét fordítja az ausztrál kormány a hírszerző szolgálatok megerősítésére.

A telekommunikációs szektor ugyancsak részesül a pénzből, elsősorban azért, hogy a vállalatok betarthassák azt a vitatott törvényt, miszerint ügyfeleik számítógépes adatait két évig meg kell őrizniük. Abbott megerősítette, hogy ezek a metaadatok a terrorellenes vizsgálatok többségéhez elengedhetetlenek.