Az Iszlám Államra hivatkozott a franciaországi késes támadó

Az Iszlám Államra hivatkozott a franciaországi késes támadó

A dzsihadista szervezet nevében magára vállalta tettét a csecsen származású orosz merénylő. Emmanuel Macron államfő szerint "valamennyi európai állam sebezhető az iszlamista terrorizmus visszatérésével szemben".

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében vállalta magára előzetesen egy felvételen a tettét az észak-franciaországi Arrasban négy nappal ezelőtt történt késes merénylet elkövetője, és "nagyon mellékesen utalt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra is, mielőtt akcióba lépett" - közölték kedden igazságügyi források.

Az MTI azt írja, a támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A férfi péntek délelőtt késsel felfegyverkezve jelent meg annál a gimnáziumnál, amelynek korábban tanulója volt, s halálosan megkéselte Dominique Bernard franciatanárt, majd három másik embert megsebesített, mielőtt a rendőrök egy elektromos sokkolópisztollyal ártalmatlanították.

A támadásban egy másik tanár súlyosan, valamint egy konyhai alkalmazott könnyebben megsebesült. Az elkövetőt a rendőrség előállította.

Az elkövető a merénylet előtt készített videóban az Iszlám Államra hivatkozott, de őrizetbe vétele óta nem adott magyarázatot a tettére a rendőrség szerint. Kihallgatása kedd este ér véget, a vádemelésről ezt követően döntenek a vizsgálóbírók.

Néhány órával a támadás után a francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet, valamint terrorista bűnszövetkezet miatt indított vizsgálatot.

Az iszlamista támadást követően Franciaországban a legmagasabb szintre emelte a kormány a terrorkészültséget, és elrendelte valamennyi oktatási intézmény fokozott védelmét. Emmanuel Macron államfő kedden úgy vélte, hogy

"valamennyi európai állam sebezhető az iszlamista terrorizmus visszatérésével szemben".

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy

az oktatás "bástya marad az sötétséggel szemben".

A francia köztársasági elnök csütörtökön részt vesz a megölt tanár gyászszertartásán az arrasi székesegyházban.

Ismeretes, hétfő este terrortámadás történt Brüsszelben is, amikor egy fegyveres merénylő agyonlőtt két svéd futballszurkolót, akik a svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek belga fővárosba. A svéd kormányfő a brüsszeli incidens kapcsán kijelentette, hogy ez kifejezetten Svédországot célzó terrortámadás volt.

Címlapkép: Emmanuel Macron francia elnök (k) érkezik az észak-franciaországi Arras város Gambetta nevű gimnáziumához, miután késelés történt a tanintézményben 2023. október 13-án. (MTI/EPA/Pool/AFP/Ludovic Marin)