Megszólalt a svéd kormányfő a brüsszeli incidensről: Ez kifejezetten Svédországot célzó terrortámadás volt

Megszólalt a svéd kormányfő a brüsszeli incidensről: Ez kifejezetten Svédországot célzó terrortámadás volt

"A terroristák ránk akarnak ijeszteni, meghunyászkodásra és hallgatásra akarnak kényszeríteni, de ez nem fog nekik sikerülni" - rögzítette Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint minden jel arra utal, hogy kifejezetten Svédországot, svéd állampolgárokat célzó terrortámadás történt Brüsszelben hétfőn, a két áldozattal kizárólag azért végeztek, mert svédek voltak - számol be az MTI.

Európa nem engedheti meg magának, hogy "naiv" legyen

- fogalmazott Kristersson keddi sajtótájékoztatóján, kijelentve: Svédország közelmúltbeli történetében eddig még nem szembesültek ilyen súlyos fenyegetéssel, mint most.

"A terroristák ránk akarnak ijeszteni, meghunyászkodásra és hallgatásra akarnak kényszeríteni, de ez nem fog nekik sikerülni"

- jelentette ki a svéd kormányfő.

Kristersson szorgalmazta, hogy az Európai Unió erősítse meg a határok ellenőrzését és fokozza a belső biztonsági intézkedéseket a brüsszeli támadást követően. A kormányfő hangoztatta, hogy az uniónak jobban kell védenie a határait, és biztosítania kell, hogy veszélyes elemek ne tartózkodhassanak illegálisan a területén. "Nagyobb biztonságra van szükség, nem lehetünk naivak" - fűzte hozzá.

Mi is beszámoltunk arról, hogy egy fegyveres merénylő hétfő este lőtt agyon két svéd fociszurkolót, akik a svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, ahol tüzet nyitott rájuk. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők végeztek a 45 éves tunéziai támadóval egy kávézóban végrehajtott rajtaütésben.

"Emelkedett az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetettségi szint Svédországban. Súlyos a helyzet, és a hatóságok megítélése szerint ez számottevő ideig így is maradhat" - közölte a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) hétfőn a brüsszeli incidens után.

Svédországban augusztusban a második legmagasabb fokozatra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután több Korán-égetés felbőszítette a muszlimokat, és a kormány úgy ítélte meg, hogy az ország emiatt a dzsihadisták első számú célpontjává vált. A svéd hatóságok azt is felfedték, hogy Svédországgal szemben több dezinformációs kampány is indult a közösségi médiában a Korán-égetésekkel és muszlim családoknak nyújtott szociális szolgáltatásokkal kapcsolatban.

(Címlapkép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára tart Vilniusban 2023. július 11-én. MTI/EPA/Filip Singer)