Az izraeli erők a Gázai övezet déli részét bombázták, ezrek menekülnek otthonukból

Az izraeli erők a Gázai övezet déli részét bombázták, ezrek menekülnek otthonukból

Az izraeli hadsereg hétfőn felszólította a keleti Hán-Júnisz több településének lakóit, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a harckocsik ismét bevonultak a területre.

Nyolc palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült, amikor az izraeli erők a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz és Rafah több területét bombázták - közölték egészségügyi tisztviselők kedden, miközben emberek ezrei menekültek el otthonukból a támadás elől.

Az izraeli hadsereg hétfőn felszólította a keleti Hán-Júnisz több településének lakóit, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a harckocsik ismét bevonultak a területre, írja az MTI.

Több ezren kénytelenek voltak az éjszaka sötétjében elhagyni otthonaikat, miközben izraeli harckocsik és repülőgépek bombázták Karara, Abaszan és más, az evakuálási parancsban megnevezett területeket - közölték a lakosok és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet médiája.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy erői csapást mértek Hán-Júnisz olyan területeire, ahonnan hétfőn mintegy húsz rakétát indítottak. A célpontok között fegyverraktárak és műveleti központok voltak

- tették hozzá.

A csapások előtt intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy a civilek ne sérüljenek meg, lehetővé téve számukra a területről való kimenekítést - közölték a kiürítési parancsra hivatkozva. A hadsereg egyben azzal vádolta a meg a Hamászt, hogy pajzsként használja a polgári infrastruktúrát és a lakosokat. Az iszlamista szervezet ezt tagadja.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád jelentkezett a rakétatámadás elkövetőjeként, amely szerinte válasz volt a palesztinok elleni izraeli hadműveletre.

Izrael az után indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász harcosai október 7-én betörtek Dél-Izraelbe, megöltek 1200 embert, és mintegy 250 túszt, köztük civileket és katonákat hurcoltak el, akiknek többsége a mai napig nem szabadult ki.

Az Izrael által megtorlásul indított offenzíva a gázai egészségügyi minisztérium szerint csaknem 38 ezer ember halálát okozta, és romokban hagyta a sűrűn beépített tengerparti területet.

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget harcosok és polgári áldozatok között, de a tisztviselők szerint a halottak többsége civil és rengeteg köztük a gyerek. Izrael szerint 317 katonáját ölték meg Gázában, és a palesztin halottak legalább egyharmada harcos.

(Címlapkép: Palesztin emberek menekülnek a Gázai övezet déli csücskében levő rafahi menekülttáborból az izraeli erők folyamatosan támadásai elől 2024. május 28-án. MTI/EPA/Haiszam Imad)