Az ukrán és az amerikai elnök megvitatta az Ukrajnának szánt új amerikai fegyversegélyt

Az ukrán és az amerikai elnök megvitatta az Ukrajnának szánt új amerikai fegyversegélyt

Joe Biden pedig biztosította Zelenszkijt, hogy a katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal alá fogja írni. Ezen kívül megvitatták a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot. Erről az ukrán államfő tájékoztatott az X-en.

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

Az (amerikai) elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez egy jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket

– fogalmazott az MTI szerint Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. Méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához.

A képviselőház azon döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, szintén erőteljes jelzés minden partnerünk számára

– jegyezte meg az ukrán államfő.

Zelenszkij kitért arra, hogy Oroszország "légi terrort" alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és tájékoztatta Bident arról, hogy percekkel korábban mért az orosz hadsereg légicsapást a harkivi tévétoronyra. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint ezenfelül megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Szent Mihály-székesegyház közelében 2023. február 20-án. MTI/EPA)