Az Unió 27 külügyminisztere Kijevben tárgyal ma Ukrajna támogatásáról

Az Unió 27 külügyminisztere Kijevben tárgyal ma Ukrajna támogatásáról

Ez az uniós külügyérek első olyan találkozója, amelyre az EU-n kívül kerül sor. A tanácskozáson várhatóan megvitatják Josep Borrell azon javaslatát, hogy tegyenek ígéretet Ukrajna katonai támogatásának, ezen belül korszerű harci repülőgépek és rakéták szállításának hosszú távú uniós finanszírozására.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri hétfőn Ukrajna támogatásáról tanácskoznak Kijevben - jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót.

"A mai napon Kijevbe hívom össze az EU külügyminisztereit, a 27 tagállam első olyan találkozójára, amelyre az EU-n kívül kerül sor"

- írta Borrell az X közösségi médiaplatformon.

"Ukrajna jövője az EU-n belül van" - fűzte hozzá.

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben Borrell társaságában üdvözölte a "történelmi eseményt", s ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "a külügyi tanács most először ül össze a jelenlegi határain - az Európai Unió határain - kívül, de az Európai Unió jövőbeli határain belül".

A tanácskozáson várhatóan megvitatják Borrell arra vonatkozó javaslatát, hogy tegyenek ígéretet Ukrajna katonai támogatásának, ezen belül korszerű harci repülőgépek és rakéták szállításának hosszú távú uniós finanszírozására. A főképviselő erre a célra 2024-től 2027 végéig évi 5 milliárd eurót (csaknem 2000 milliárd forintot) mozgósítana.

A tervezett találkozón legalább érintőlegesen minden bizonnyal szóba kerül Ukrajna EU-csatlakozási perspektívája. Az ország 2022 júniusa óta hivatalos tagjelölt, de a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről a 27 EU-tagországnak egyhangú döntést kell hoznia.

Borrell alig két hete jelentette be, hogy megszervezi a 27 uniós külügyminiszter találkozóját Kijevben.

Közben egy IMF-küldöttség egyeztet újabb hitelrészlet megadásáról Ukrajnában

Ukrajnába érkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy a kijevi vezetéssel egyeztessen egy újabb hitelrészlet megadásának a feltételeiről.

Amennyiben a tárgyalások sikeresen zárulnak, Ukrajna várhatóan az év végéig megkapja az IMF-hitel harmadik részletét, mintegy 900 millió dollárt.

Az IMF igazgatósága június végén döntött arról, hogy megadja a négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros program második, 890 millió dolláros részletét.

A keret első, 2,7 milliárd dolláros részletének az átutalását április elején hagyta jóvá a Nemzetközi Valutaalap.

(Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. október elsején. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)