Az államilag támogatott földrablás mellé kormányzati hazugság is jár

Kormányunk egy újabb taktikai fegyvert vetett be, meghamisított adatokat közöl az árverési hirdetményekben.

Az ügyről az mno.hu számolt be, ugyanakkor a Fidesz földprivatizációjára jellemző, hogy túl sok az ilyen gyanús véletlen. Ahogy lapunk elsőként megírta: Kishantoson egy olyan cég volt bejegyezve bérlőnek, amelynek a bérleti kontraktusát a bíróság jogerősen megsemmisítette.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a törvénysértés napvilágra jutása után aztán kénytelen volt korrigálni, így kíváncsiak vagyunk arra, hogy most mit tesz a Fidesz-kormány.

Az mno.hu szerint nem egyeznek az eladásra szánt földekről szóló pályázati kiírásokban szereplő adatok a földhivatalban hivatalosan vezetett földhasználati lapokon bejegyzett adatokkal. Szúrópróbaszerűen kiválasztott állami földek pályázati anyagait vetette össze a Magyar Nemzet a közhiteles nyilvántartással, és két esetben találtak egymástól eltérő információkat.

Például a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. által jelenleg bérelt földterületek közül egy 154 hektáros szántóért 438 millió forint értéktől lehet licitálni (ennyi pénze ugye minden magyar gazdának van). Az árverési hirdetmény szerint a Ménesbirtok még 2037-ig hasznosíthatja a területet, így tehát az új bérlő csak ezután művelheti azt meg, addig csak a bérleti díjakból lehet bevétele.

Ezzel szemben az ingatlan-nyilvántartás szerint ugyanennek a területnek a bérleti díja már 2017-ben lejár, tehát 20 évvel korábban.

Ugyanez a helyzet egy Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. által bérelt terület esetében is: a minimum 308 millió forint értékű, 138 hektár területű szántó esetében 18 évet tévedtek az árverési hirdetményben.

Az mno.hu jogi szakértői szerint ezek feltehetően nem egyedi esetek, amik egyébként az adott pályázat érvénytelenségét is jelentik.

S hogy miért hazudnak?

Ennek két oka van:

- Ha hosszabb bérleti időszakot jelenítenek az árverési hirdetményekben, akkor a földrész ára kevesebbet ér, hiszen csak hosszú évtizedek múlva lehet csak gazdálkodni azokon.

- Ha hosszabb bérleti időszakot jelenítenek az árverési hirdetményekben, akkor a licitálok kedvét is elveheti az árverésektől, kivéve persze azokat, akiket beavatott a Fidesz.