Az Együtt is magyar katonákat küldene az Iszlám Állam ellen

Szigetvári Viktor, a párt elnöke a politikai szervezet szombati országos politikai tanácsának ülése közben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője "belehazudott a teljes magyar sajtó képébe", amikor azt mondta, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják a kérdést. Hozzátette: az Együtt nyitott a katonai szerepvállalásra, de a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által szervezett keddi informális egyeztetésen nem vesznek részt, mert az Országgyűlés illetékes bizottságait látják a megfelelő testületnek az egyeztetésre.

„A katonapolitikai kérdéseket meg kell vitatni, és ha megfelelőek a körülmények, akkor a párt támogatni fogja a javaslatot” - mondta Szigetvári Viktor, hozzátéve: biankó csekket Szijjártó Péternek az informális egyeztetés alapján nem állítanak ki.

Szigetvári már kedden is bizonygatta, hogy alárendelik magukat az észak-atlanti szövetségi rendszernek, és nyitottak arra, hogy Magyarország katonai szerepvállalásáról egyeztessenek.

„Az Együtt célszerűnek tartja a NATO kurdisztáni kontingenséhez való csatlakozást, mert az a globális terrorellenes küzdelmet segítené, és javíthatná a megtépázott magyar-amerikai kapcsolatokat is” – közölte Szigetvári kedden.

Pénteken az Alfahír beszámolt arról, hogy mégis meglehet a kétharmados többség az Iszlám Állam elleni magyar misszió támogatására. Bár eddig arról lehetett hallani, hogy az ellenzéki pártok mindegyike elutasítja a javaslatot, most úgy tűnik, a gyurcsányista Demokratikus Koalíció beáll Orbánék táborába.