Az emberi gátlástalanságra világított rá a kutyás „lánctörvény”

Ismert, egy kormányrendelet értelmében január 1-óta nem lehet tartósan láncon tartani a kutyákat. Az állatvédelmi intézkedés következménye azonban rossz irányba fordult, miután döbbenetes módon sokan úgy orvosolták a jogi problémát, hogy

beadták menhelyre a kutyát, így a szegényebb térségekben kialakuló helyhiány miatt el kellett kezdeni az ipari mértékű altatásokat.

A törvényt azért szigorították, mert szakemberek szerint a láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat.

Pont úgy, ahogy egy ember tenné.

Az állatvédelmi bírság 15 ezer forintról indul, és akár 150 ezer forintig is terjedhet. Ez azokat veszélyezteti, akik folyamatosan láncon tartják kutyájukat, nem engedik el, nem játszanak vele, tehát magyarán dísznek tartanak egy élőlényt, megvonva attól létszükségleteit.

Ezek vagyunk mi

 

Kristály most hatéves, és másodjára van a Noé Állatotthonban. Első „gazdái” vélhetően még kölyökkorában ráadtak egy nyakörvet, amit aztán nem vettek le, így az belenőtt a húsába. Miután a családot kilakoltatták, Kristály az otthonba került, ahonnan végül örökbe fogadták.

 

Most elkóborolva találták meg ismét, miután felelőtlen új gazdái a „lánctörvény” miatt elengedték, de a kerítést már lusták voltak megcsinálni.

 

Felesleges gonoszság

Természetesen nem arról van szó, hogy a kutyát soha nem szabad megkötni. Nem várja el senki, hogy a vendégeket összeugrálja, vagy akár megharapja a bizalmatlan eb, azt viszont igen, hogy a különösebb esemény nélküli órákban a kutyának legyen rendes mozgási szabadsága.

Persze eleve kérdés, hogy milyen lelkiállapota lehet egy olyan embernek, aki képes éveken át lánchoz kötve tartani kutyáját. De hogy a törvényt félreértve, majd a bírságtól félve inkább megöli, szélnek ereszti, vagy beadja egy menhelyre a kutyát ahelyett, hogy legalább kialakít neki egy elégséges méretű kennelt, az már a legalja.

De végül is nem meglepő a helyzet: aki eddig is olyan barbár volt, hogy a láncot soha nem vette le kutyájáról, az a bírság hatására is inkább válik gyilkossá, mint racionális döntéseket meghozó értelmes emberré.

Felelős vagy azért, amit megszelídítettél – áll A kis hercegben az időtálló bölcsesség, amihez lássuk be, hogy

sokan egyszerűen túl hülyék.