Az ENSZ BT szerdára halasztotta az Észak-koreai szankciókról történő szavazást

A Reuters brit hírügynökség által idézett diplomaták szerint a voksolást helyi idő szerint szerda délelőtt 10 órakor tartják. Eredetileg helyi idő szerint kedd délután 3 órakor lett volna a szavazás.

Az amerikai diplomáciai képviselet szerint a BT elé kerülő határozattervezet "drámai módon kibővítené" a Phenjannal szemben eddig bevezetett szankciókat.

Az amerikai diplomaták a múlt héten terjesztették a 15 tagú testület elé azt a javaslatot, amelyről sikerült megállapodniuk Pekinggel, Phenjan egyetlen szövetségesével. Washington szerint az ENSZ az elmúlt két évtizedben nem fogadott el olyan szigorú büntetőintézkedéseket, amilyeneket a dokumentum tartalmaz.

A nemzetközi közösség azért tervez további szankciókat Észak-Koreával szemben, mert Phenjan az ENSZ BT korábbi határozatait semmibe véve január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónapra rá műholdat lőtt fel ballisztikus rakéta használatával, szintén az ENSZ BT korábbi döntéseinek megsértésével.

Washington és Peking heteken át egyeztetett arról, hogyan bővítsék a már érvényben lévő szankciók körét. Kína korábban úgy nyilatkozott: olyan szankciókat szeretne, melyek révén Phenjan "megfizeti a kellő árat" azért, hogy megsértette az ENSZ BT döntéseit. Peking viszont olyan intézkedéseket nem akart, amelyek érintenék az "észak-koreaiak normális életét" vagy romba döntenék az ország törékeny gazdaságát, destabilizálva ezzel a Koreai-félszigetet.

A javaslat elfogadásához nem egyszerű többségre van szükség a BT-ben. A szavazáskor mind az öt nagyhatalomnak, az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának, Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak is vétójoga van.