Az olasz miniszterelnök nagyon keményen elmeszelné Magyarországot, amiért nem fogad be migránsokat

Rengeteg pénzt kaptak az EU-tól, most pedig nem akarnak migránsokat befogadni? Mit képzelnek?

Matteo Renzi olasz kormányfő egy szerdai beszédében "nagyon kemény" állásfoglalást szorgalmazott az Európai Unió azon tagállamaival szemben, amelyek sok forrást kaptak, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól.

Renzi alapvetőnek nevezte, hogy Olaszország nagyon kemény állásfoglalást kezdeményezzen a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől magukat elhatároló országokkal szemben.

Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra. Hozzátette, hogy a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, "ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre".

Az olasz kormányfő úgy látja, Európa válaszút előtt áll, és most "tényleg kockáztat": azt kockáztatja, hogy a következő generációk számára már nem a remény helyszínének fog tűnni.

Itt nem egészen világos, hogy kikre utalhatott az olasz miniszterelnök. Kevesen vitatják, hogy csak a népességrobbanás küszöbén álló Afrikából hamarosan tízmilliók indulhatnak meg Európa felé. Egy ekkora bevándorló hullámmal már biztosan nem tudna megbirkózni az öreg kontinens, tehát teljesen tévút, azt a hamis látszatot kelteni, hogy Európa "a remény helyszíne".