Az orosz határtól 300 méterre provokálnak az amerikai harckocsik

Ezzel még nem is lenne komolyabb probléma; azonban az említett város közvetlenül az észt-orosz határon terül el, aminek eredményeként 300 méterre Oroszország területétől az Egyesült Államok zászlajával ellátott harckocsik masíroztak a település utcáin. Mi ez, ha nem provokáció?

Észtország 1918. február 24-én kiáltotta ki a függetlenségét, a meggyengülő Oroszországgal szemben, igaz 1919-ben a Vörös Hadsereg betört az országba és elfoglalta annak nagy részét.

A Washington Post beszámolója szerint több mint 140 NATO kötelékébe tartozó katonai jármű vett részt a parádén, köztük négy fellobogózott amerikai M1126 Stryker páncélozott lövészszállító is. Ugyanakkor felvonult a balti állam tüzérsége, légvédelme és tankelhárító egysége is, mintegy 1.400 katona masírozott Narva utcáin (az orosz határ közelében).

A helyszínválasztás azért is szimbolikus, mert a település lakói között igen nagy számban élnek oroszok, akiknek a jogait az utóbbi évtizedekben is próbálták csorbítani. Sőt, a többségüknek sokáig még állampolgársága sem volt, mert annak az észt nyelv tudása volt a feltétele.

Mindenesetre, a két nemzet jogosnak is ítélhető szembenállását kijátszva a NATO, és a mögötte álló Egyesült Államok tovább mérgezi az amúgy is pattanásig feszült kelet-európai helyzetet, mintegy úton-útfélen keresve az alkalmat a háborús konfliktus kiszélesítésére.