Az Országgyűlés dönthet Voldemort mentelmi jogának felfüggesztéséről

Vejkey Imre a legfőbb ügyész átiratát ismertetve emlékeztetett arra, hogy Polt Péter kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt.   

Mint mondta, a legfőbb ügyész átirata szerint Mengyi Roland tisztában volt azzal, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2015-ben kiírt szociális szövetkezetekkel kapcsolatos program pályázatára az ő közreműködésével jelentkező, vele kapcsolatban álló szövetkezetek nem valós tartalmú pályázatokat nyújtanak be, hanem az elkövetők valódi célja, fiktív számlákat kibocsátó cégek bevonásával, az 500 millió forintos támogatási összeg 90 százalékának megszerzése. A nyomozás adatai szerint az így megszerezni tervezett összeg elosztását Mengyi Roland határozta volna meg, amelyből ő maga is részesült volna - tette hozzá.

Közölte: a bizottsági ülésen meghallgatták Mengyi Rolandot is, aki a testület előtt azt mondta, "nem igaz az átiratban szereplő tényállás" és kérte a bizottságtól mentelmi jogának felfüggesztését.

Vejkey Imre hangsúlyozta: a mentelmi bizottság közvádas ügyekben "szakadatlanul" a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, mivel ez szolgálja az Országgyűlés tekintélyének megóvását és az érintett képviselő érdeke is az, hogy a gyanú megalapozottsága vagy alaptalansága az igazságszolgáltatási eljárásban tisztázódjon. Közölte:

a bizottság hat igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül hozta meg döntését.

Mengyi Roland újságíróknak nyilatkozva megerősítette: azt kérte a testülettől, hogy függesszék fel mentelmi jogát, ezzel tegyék lehetővé, hogy tisztázza magát. Arra a kérdésre, hogy fideszes párttársai és Orbán Viktor nem mondták-e, hogy kiállnak mellette, Mengyi Roland úgy válaszolt: "Ez nem került így szóba, vagy legalábbis nekem ezt nem mondta senki". Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője legutóbb úgy fogalmazott, a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem tervezi, hogy helyt áll érte, Mengyi Roland azt mondta: természetesen kiáll önmagáért, ezért is kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

A parlamentnek ezért kell dönteni a fideszes képviselő mentelmi jogáról, mert a legfőbb ügyész kezdeményezte annak felfüggesztését egy a 168 órában nyilvánosságra került korrupciógyanús ügyben. A 168 órában megjelent cikkben arról írtak, hogy Mengyi Roland 2015-ben kenőpénzért cserébe biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. Mengyi Roland korábban közölte, teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és azt kéri képviselőtársaitól, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését "a valóság mielőbbi tisztázása érdekében".