"Az ősfideszeseknek elegük van a fiatal törtetőkből"

A Die Welt cikke szerint "diszharmónia" alakult ki a kormányzó pártban.

A cikk (melynek rövidebb változata Orbán Viktor fennhéjázó trónörökösei címmel a Die Welt online kiadásában is megjelent) ismerteti a néhány héttel ezelőtt nyilvánosan zajlott üzengetős hadjáratot, amely Pokorni Zoltánnak az „urizálást” elutasító megszólalásával indult, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kövér László házelnök reagálásaival folytatódott. Kálnoky megjegyzi a Lázár-Kövér csörte kapcsán, hogy a házelnök „nem is nyilatkozhatott volna leereszkedőbben és megsemmisítőbben a trónörökösről.”

Boris Kálnoky szerint a nyilvánosság előtt kibontakozott vita a Fidesz önazonossága, identitása körül zajló „láthatatlan küzdelem” jele.

„Számos őskonzervatív valóban torkig van" Lázár Jánossal, Szijjártó Péter külügyminiszterrel, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, "bizonyos mértékig" Rogán Antal frakcióvezetővel és "mindenekelőtt" Habony Árpáddal, akik szerintük "gyakran arrogánsan fellépő törtetők", és esetenként már "külső megjelenésükkel is irritálják a derék öreg veteránok gárdáját" – írja a magyar-német újságíró.

Kálnoky azt is hozzáteszi: a Fidesznek, amely egykor azért lépett fel, hogy „megvédje a polgárokat az újgazdag politikusok túlkapásaitól, kilengéseitől”, most „aggódnia kell az identitása miatt”, mert az olyan politikusok, mint Lázár és barátai "hozzájárulnak ennek az arculatnak a sérüléséhez".

A szerző úgy látja, hogy „belső ellenállás” keletkezett a pártban a népszerűségi mutatók romlása miatt. A kialakult konfliktust az „az urizáló fiatal trónörökösök és a tapasztalt úriemberek küzdelmének” nevezi.