Az ukránok ragaszkodnak az oroszellenes szankciókhoz

"A kényszerintézkedések jelentik az egyetlen eszközt ... Ennek nincs alternatívája"

- mondta Porosenko a francia állami televíziónak.

Hollande úgy vélte, hogy a szankciók feloldásának "feltételeit" nem sikerült "megteremteni".

A francia elnök hozzátette, "számunkra Minszk a mérce". Ezzel a 2015 februárjában, Minszkben létrejött fegyverszüneti megállapodásra utalt.

Hétfőn Franciaország arra szólította fel az EU vezetőit, hogy folytassanak "valódi vitát" az ukrán válságban játszott szerepe miatt Oroszországra kivetett gazdasági szankciók jövőjéről.

Nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták kedden arról számoltak be, hogy az EU újabb hat hónappal meghosszabbítja a kényszerintézkedéseket.

A szankciók január végéig történő meghosszabbításáról az EU-országok unióhoz akkreditált nagykövetei állapodtak meg kedden. A lépést hivatalosan még az uniós szakminisztereknek is jóvá kell hagyniuk, amelyre egyes források szerint akár már pénteken sor kerülhet.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt mondta,

"nincsenek meg a szankciók feloldásának feltételei, mivel a minszki egyezményt nem tartják tiszteletben és nem hajtják végre".

Leszögezte, nem kérdés, hogy a szankciókat fel fogják oldani feltéve, ha Oroszország betartja a minszki egyezményt. Hozzátette ugyanakkor, azt szeretné, ha a következő (június 28-29-én esedékes) EU-csúcson a vezetők nem elégednének meg a szankciók automatikus megújításával, hanem valódi vitába bocsátkoznának.