Azeri gáz: Orbán Viktor Azerbajdzsán gazdasági miniszterét fogadta a Karmelitában

Azeri gáz: Orbán Viktor Azerbajdzsán gazdasági miniszterét fogadta a Karmelitában

Szijjártó Péter és Nagy Márton miniszterek is jelen voltak a mai tárgyaláson, ahol energiaügyekről értekeztek.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Mikajil Dzsabbarov azeri gazdasági minisztert, és a megbeszélésen elsősorban az energetikai együttműködésről volt szó - közölte az MTI-vel a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a tárgyaláson, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, Orbán Viktor Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos fejleménynek nevezte, hogy a korábban megkötött szerződések alapján

az azeri energiavállalat júliusban megkezdte a földgáz betárolását a magyar tárolókba,

ezzel immár valós fizikai gázszállítási kapcsolat létesült országaink között - számolt be.

Szó volt volt arról is, hogy több magyar vállalat terjeszkedik sikeresen Azerbajdzsánban, és további magyar befektetések is napirenden vannak. A karabahi újjáépítés kapcsán elhangzott: az azeri fél már kijelölte azt a települést, melynek újjáépítését a tervek szerint magyar vállalatokra bízzák - ismertette Havasi Bertalan.

Ezenfelül Orbán Viktor kiemelte, hogy hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányaik folytatására.

Mint ismert, a külügyminiszter még áprilisban beszélt arról, hogy Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia egyetértési megállapodást kötött az azeri földgáz Közép-Európába szállításáról az úgynevezett Szolidaritási Gyűrűn keresztül, a régió energetikai infrastruktúrájának fejlesztése révén. Március végén pedig Szijjártó egyenesen azt rögzítette, szerinte Magyarország energiabiztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül, egyúttal kiemelve a diverzifikációt is.

A kormányfő pedig év elején tette egyértelművé, hogy szerinte az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözöli, hogy az ázsiai ország elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett. Akkor Orbán Viktor Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott a Karmelita kolostorban, és a miniszterelnök arra is kitért, meglátása szerint nemcsak Európa, hanem a világ Európával kapcsolatban lévő térségei is "a veszélyek korába léptek".

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mikajil Dzsabbarov azeri gazdasági miniszterrel (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 11-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter (j2) és Nagy Márton (j3, háttal). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)