Nyomozás indult a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban

Nyomozás indult a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban

- írja a 24.hu. Az ügyben a badacsonyi polgármester korábbi helyettese tett feljelentést.

A balatoni település még 2018-ban nyert el 2 milliárd 435 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára. A turisztikai fejlesztési projektnek az eredeti határidő szerint 2020 őszére kellett volna elkészülnie, eddig azonban semmi nem történt még a területen. A portál megjegyzi, ennek ellenére a pályázat körül viszont egymást érték a hatósági eljárások.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) októberben azért marasztalta el a badacsonytomaji önkormányzatot, mert a Fidesz-támogatással működő, független polgármester, Krisztin N. László a pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén.

A KDB határozata szerint a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért összesen 6 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra. A büntetés befizetését a polgármester igen trükkösen, a település költségvetésének módosításával oldotta meg.

Idén januárban aztán újabb problémák adódtak a projekt tervezési szerződéseivel: a döntőbizottság egy frissen meghozott határozatában közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt megsemmisítette a koncepciótervekre vonatkozó szerződést, és egyúttal ismét megbüntette Badacsonytomajt, ezúttal egymillió forintra.

A portál úgy tudja, a projekt körüli törvénysértések miatt Orbán Péter, a település korábbi alpolgármestere tett feljelentést.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a pápai rendőrséget jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A 24.hu megkereste Krisztin N. László polgármestert az eljárásokkal kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.

Nemrégiben egyébként a balatoni település már a média érdeklődésének homlokterébe került, amikor kiderült, az Orbán-kormány egykori fejlesztési minisztere 70 szobás hotelt épít Badacsonytomajon, aminek terveit a polgármesteri hivatalban, Krisztin N. László jelenlétében mutatták be, noha a település önkormányzati képviselői nem tudtak semmit a prezentációról és meghívót sem kaptak.

Azé a Balaton, aki teleépíti: az Orbán-kormány egykori fejlesztési minisztere 70 szobás hotelt épít Badacsonytomajon

Egy befektetői csoport 70 szobás, négycsillagos szálloda terveit mutatta be a badacsonytomaji polgármesteri hivatalban - erről a Fidesz országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán írt Facebook-oldalán még karácsonykor. A 24.hu szerint a bejelentés még a település önkormányzati képviselőit is meglepte, mivel nem kaptak meghívót és a prezentációról sem volt tudomásuk.