Orbánék ügyvédje feleségének adta át a tulajdonrészét egy olyan cégben, amely korábban nagy összeget zsebelt be az Emmitől

Orbánék ügyvédje feleségének adta át a tulajdonrészét egy olyan cégben, amely korábban nagy összeget zsebelt be az Emmitől

Bajkai István, az Orbán-család ügyvédje és fideszes országgyűlési képviselő kiszállt az Archeon Rendezvényszervező Kft.-ből és ajándékozás révén az 50 százalékos tulajdonrészét a feleségének adta át. Ez az a cég, amely korábban több tízmilliós támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) - számolt be róla az mfor.hu.

A társaság cégkivonata szerint 2021. november 7-e óta már nem tulajdonosa a cégnek, melyet így már egyedül felesége, Bonnyai Apolka birtokol. Mindez azt követően történt, hogy korábban 90 millió forintos támogatást kapott a cég az Emmitől. Az összeg nagyságát jól szemlélteti, hogy a cég abban az évben (2020-ban) 1,67 millió forintos árbevételt könyvelt el és a korábbi években is jellemzően 1-2,5 millió forint közötti bevételhez jutott. A 90 millió forintos támogatást a minisztérium a kieső TAO-támogatás ellentételezésére adta, amelyet olyan szervezetek igényelhettek, melyek korábban is kaptak TAO-támogatást.

Bajkai Istvánnak így ügyvédi irodája mellett egy cégben maradt érdekeltsége, a 2017-ben létrehozott Aponius Consulting Kft.-nek egyedüli tulajdonosa és ahogy arról korábban az Alfahíren beszámoltunk, ez is komoly állami pénzhez jutott, miután elnyert egy öt részből álló tendert több mint félmilliárd forint értékben. A tendert a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alatt álló Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ) írta ki.