Fidesz-módi: miattuk büntették az országot, most Rogánnak dolgoznak

Fidesz-módi: miattuk büntették az országot, most Rogánnak dolgoznak

Bajkai István fideszes képviselő – akit csak az Orbán család ügyvédjeként emelgetnek – Aponius Consulting Kft. nevű cége informatikai beszerzések tanácsadására szerződött a Rogán Antal propagandaminiszter fennhatósága alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel – írja a 24.hu. A szerződésben 3500 (köz)beszerzési eljárás lefolytatásáról, benne húsz keretmegállapodásról van szó, utóbbiak értéke egyenként meghaladja az 50 milliárd forintot,

Bajkai cége 25 ezer forintos óradíjjal dolgozhat.

A portál azt is írja, a négy pályázó közül kettő nem nyújtotta be a kért hiánypótlást, míg a Lázár János korábbi kancelláriaminiszter holdudvarához sorolt Ész-Ker Zrt. vállalási árát aránytalanul alacsonynak ítélték.

Hozzáteszik, a pályázat közbeszerzési minőségbiztosítási és ellenőrzési feladatokra szóló második részét a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda nyerte el, aki alvállalkozóként bevette a „buliba” mások mellett az Ész-Ker Zrt.-t is.

Az Ész-Ker, a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, valamint Bajkai triója egyszer már okozott több száz milliárd forintos kárt a magyar adófizetőknek: 2016-ban röpke 4,8 milliárdért arra szerződtek, hogy felügyelik az uniós támogatásból megvalósuló közbeszerzések szabályosságát. A feladat nem sikerült, az Európai Bizottság ellenőrei a projektek döntő többségénél szabálytalanságot fedeztek fel, ami miatt

egymilliárd euróra, azaz több mind 300 milliárd forintra

büntették Magyarországot.

Százmilliárdos kárt okozhatott Orbánék ügyvédje, mégsem neki kell fizetni a bírságot

A 24.hu kancelláriának elküldött kérdésére, hogy milyen garanciákat építettek a külső tanácsadókkal kötött szerződésbe, mekkora felelősségbiztosítást, illetve kötbért írtak elő és mekkora kártérítést érvényesíthetnek, a minisztérium annyit felelt, hogy a kérdés „idő előtti". A támogatásmegvonásról szóló audit ugyanis még csak javaslati fázisban van.

A különbség mindössze annyi, hogy a fideszes Bajkai akkor ügyvédi irodáján, az SBGK-n, most meg cégén, az Aponiuson keresztül jut közpénzhez.