„Együtt elég hangosak lehetünk” – Kampány indul a Balaton megmentéséért

„Együtt elég hangosak lehetünk” – Kampány indul a Balaton megmentéséért

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere online sajtótájékoztatót tartott pénteken Védjük meg együtt a Balatont! címmel, melyet egy bejelentéssel is egybekötöttek.

Potocskáné hangsúlyozta, az elmúlt években sorra jelennek meg olyan beruházások a Balaton partján, amelyek nem csak arra irányulnak, hogy a magyar tengert kizsákmányolják, kisajátítsák, hanem komoly ökológiai károkat is okoznak.

A kormányzatnak nem fontos az, hogy megvédje a Balatont. Nemhogy nem gátolja, hanem közpénzek milliárdjaival támogatja a tó lerombolását

– mondta a jobbikos politikus, hozzátéve, a kormányzat Mészáros Lőrinc zsebeit akarja teletömni. Potocskáné szerint a kormányhivatal cinkossá vált a Balaton lerombolásában, ugyanis az építési szabályoknak megfelelően készülhet a Balaton mentén olyan kikötő, amelyhez nem kellenek környezetvédelmi engedélyek.

Végkiárusítás a Balatonnál - 175 ember érdeke fontosabb lenne 40 ezerénél?

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke Balatonföldváron tartott szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: végkiárusítás történik a Balatonnál. Eresztékeiben recseg-ropog az a fideszes felépítmény, amit Orbán Viktor alkotott az elmúlt időszakban. A 2002-es választási vereség előtti kapkodás szele járja át a kormánypártot. Abban az esztendőben ugyanis 12 állami gazdaságot privatizáltak az utolsó utáni pillanatban saját maguknak.

A Jobbik országgyűlési képviselője mindezek fényében aláírásgyűjést kezdeményez A Balaton mindenkié! címmel, ugyanis fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra: együtt elég hangosak lehetünk. A kezdeményezés arról szól, hogy minél nagyobb nyilvánosságot adjanak a kormányzat intézkedéseinek.

A kampányhoz papíralapon, aláírással lehet csatlakozni, valamint az egyuttabalatonert.hu oldalon. A következő hónapokban továbbá a Balaton körül, különböző pontokon megjelenő akcióikkal is hangot adnak majd a kezdeményezésnek.

A szakértői vélemények hiányosságai, a városvezetők megkülönböztetése 

Siófok polgármestere közölte, amennyire csak lehet, a nagypolitikától elvonatkoztatva kifejezetten csak a Siófokot érintő két ügyben szeretne hangot hallatni. Az egyik a kikötőbővítés ügye, a másik pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elmúlt időszakban kialakult pénzosztási gyakorlata a balatoni települések vonatkozásában.

Előbbi kapcsán Lengyel elmondta, nem meggyőzőek számára azok a szakértői vélemények, amelyek szerint a bővítés semmiféle ökológiai hatással nem lenne a Balaton vizére.

Egészen arcátlan dolog az, hogy egy állami, illetőleg egy európai uniós pénzekből finanszírozni képes állami szervezet politikai alapon osztogassa ki a Balaton fejlesztésére szánt támogatást

– mondta a MTÜ kapcsán utalva arra is, milyen megkülönböztetésekkel kell szembenézniük az ellenzéki vagy semleges vezetésű városoknak a kormánypártiakkal szemben.

Jogunk van követelni, hogy az MTÜ a pénzleosztási gyakorlatán módosítson és tekintse elsőrendű állampolgároknak Siófok város lakosait is

– hangsúlyozta Lengyel Róbert.