Balog Zoltán miatt áll a bál a Szatmári Református Egyházmegyében

Balog Zoltán miatt áll a bál a Szatmári Református Egyházmegyében

Nyilvánosan kitálalt a mátészalkai egyházközség lelkipásztora, aki a presbiterválasztás érvénytelensége kapcsán az egyházat is elérő központosítás miatt aggódik.

A Szatmári Református Egyházmegye egyik legnépesebb gyülekezetét tette működésképtelenné az egyházmegyei bíróság, miután 2024. január 3-i határozatában kimondta, hogy Mátészalkán a tavalyi presbiterválasztás érvénytelen volt, és meg kell ismételni azt. Ez az egyházközség lelkipásztorának, Becsei Miklósnak a csütörtöki Facebook-bejegyzéséből derül ki.

Becsei sérelmezi, hogy a bíróság – amelynek elnöke Bodnár Zsolt jelenlegi szamosbecsi lelkipásztor – kizárólag a panaszosok sérelmeit vette figyelembe és megfellebbezhetetlen döntést hozott.

A mátészalkai lelkész segítségkérő levelet írt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének, Dr. Fekete Károlynak, akinek a jogtanácsosai törvénysértően hiányosnak minősítették a határozatot. Mint ismeretes, a pedofilsegítő Kónya Endre kegyelmi botránya után Fekete volt, aki jelezte, hogy Balog Zoltánnak távoznia kell zsinati vezetői pozíciójából. Erről végül le is mondott az exminiszter püspök.

2024. január 29-én az egyházmegye elnökségének utasítására Bodnár Zsolt mégis elvette Becsei önálló lelkészi jogkörét, aki a gyülekezetben csak igehirdetői és lelkigondozói szolgálatot végezhet. Emellett Bodnár lett kijelölve az új presbiterválasztás lebonyolítására is, akinek személye ebben az ügyben az egyházi alkotmány szerint összeférhetetlen.

Az egyházmegye esperese az a Szalay Kont, akit több Facebook-csoportban is a kegyelmi ügyben magát alaposan megégető Balog Zoltán emberének neveznek.

Szalay és Becsei vélhetően azon különbözött össze, hogy az egyházközség nem volt hajlandó átadni az iskoláját egyházmegyei fenntartásba.

Álljon itt egy rövid idézet Becsei Miklós bejegyzéséből:

„Írásbeli nyilatkozatomban az egyházmegye felé korábban már kifejtettem azt az álláspontomat, hogy sajnos egyházunkat is elérte a központosításnak az a szándéka, amely körülöttünk, a világban uralkodik. Református intézményeinknek az alapító, illetve fenntartó gyülekezettől való elszakítása a bázisgyülekezetek elerőtlenedését, és az intézmények gyülekezetekhez való kötődésének megszűnését eredményezik. Egyházmegyénk vezetője részemről ezt megállapítást személyes sértésnek vette.”

A lelkipásztor posztja alatti kommentekben többen is felhánytorgatták, hogy az esperes végrehajtó embere állítólag nem feddhetetlen a magánéletében.

(Címlapkép: Balog Zoltán. Béli Balázs/Alfahír)