Törlesztési moratórium: itt a kalkulátor, ami segít a döntésben

Törlesztési moratórium: itt a kalkulátor, ami segít a döntésben

A Bank360.hu pénzügyi szakportál készítette el az első kalkulátort, amivel néhány másodperc alatt kiderül, hogy mennyivel nyúlik meg a futamidő és mennyivel változik a hitelünk visszafizetendő összege a moratórium miatt – derül ki a pénzügyi szakportál lapunkhoz is eljuttatott cikkéből.

Emlékeztetnek, nagy segítség a bajba került hiteleseknek a koronavírus-járvány miatti átmeneti törlesztési hitelmoratórium, aminek elsődleges célja, hogy

a veszélyhelyzet idejére fizetési könnyítést adjon a hitelfelvevőknek

és ezt az összeget a mindennapi szükségleteikre fordíthassák. A moratórium lényege, hogy 2020. március 19. és december 31. között az adósoknak nem kell megfizetniük a törlesztőrészleteiket. Az így összegyűlt nem megfizetett kamatokat az adósok 2021. január 1. után fogják egyenlő részletekben megfizetni oly módon, hogy

a törlesztőrészletük nem fog változni a moratórium előtti összeghez képest, hanem a futamidő fog növekedni.

A hosszabb futamidő miatt viszont a kamatfizetési kötelezettség növekedni fog.

Nem lehet újabb kamatot felszámítani a törlesztési moratórium idejére jutó kamatra

Megjelentek a fizetési moratórium idejére eső kamat törlesztésének szabályai a Magyar Közlöny keddi számában. A rendelkezés szó szerint így szól: (1) A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

A Bank360.hu kalkulátorával könnyedén kiszámolhatjuk, hogy meddig és mennyivel kell az eredeti szerződéshez képest tovább és többet fizetni most, ha szüneteltetjük az év végéig a kölcsönünk törlesztését.

A kalkulátor megmutatja, hogy

  • mennyi kamat gyűlik fel a szünet alatt, és
  • ez végül milyen hosszú futamidő alatt oszlik el úgy, hogy ne emelkedjen a törlesztőrészlet az eredetihez képest.

Ehhez csak meg kell adnunk, hogy melyik banknál milyen típusú hitelt vettünk fel, mekkora a fennálló tőketartozásunk, a hátralevő futamidő és a hitel kamata. A folyamat rövid, az adatok ismeretében kevesebb mint egy perc alatt kiszámolhatjuk az új futamidőt és a teljes visszafizetendő összeget – közli a lap a részletes „kezelési útmutatót”.

A kalkulációban vegyük figyelembe a pénz időértékét is, azaz hogy

a moratórium kérése esetén a törlesztőrészletek összegét már 2020-ban fel tudjuk használni, de a futamidő hosszabbítása okán keletkezett plusz kamatokat majd csak az elkövetkezendő években kell megfizetni

– húzza alá a Bank360.

A fentiek alapján tehát – vonják le a következtetést – érdemes időt szánni arra, hogy döntsünk a moratóriumról. Ha kérni akarjuk, akkor nincsen teendőnk, mert a rendelet szerint a bankok ezt automatikusan, kérés nélkül beállítják. Ha úgy döntünk, hogy mégis fizetjük a kölcsönt, azaz nem kérjük, akkor azt jeleznünk kell a bankoknak, amit mindenhol megtehetünk telefonon vagy netbankon keresztül, de azonnal jelezhetünk a kalkuláció után is a Bank360.hu-n keresztül. Az alábbi szempontok segíthetnek még a döntésben:

Kérjük a moratóriumot

  • Ha anyagi problémák merültek fel vagy merülhetnek fel december 31-ig, mert fizetés nélküli szabadságra küldtek vagy elveszítettük a munkánkat, mindenképpen érdemes élnünk a moratóriummal, hiszen addig sem fáj a fejünk a törlesztőrészletek miatt. Így nem kerül fel a hitelünk a nem teljesítő hitelek közé, mi pedig nem szerepelünk a KHR negatív adóslistáján, ami egyébként évekre elvághatna minket a hitelfelvételtől.
  • Ha valami olyan célra tudjuk befektetni a moratórium alatt nem fizetett összegeket, amivel kompenzálni tudjuk a jövőbeni plusz kamatok összegét.
  • Ha még nem tudjuk, hogy képesek leszünk-e fizetni a törlesztőrészletünket a jövőben, akkor éljünk a moratórium lehetőségével, de tegyük félre minden hónapban a moratóriumnak megfelelő összeget. Ha pénzügyi nehézségeink adódnak akkor lesz hova nyúlni, ha pedig sikerül megtakarítanunk a törlesztőrészleteket, akkor annak összegével elő is törleszthetjük hitelünket, így elkerüljük a moratórium utáni futamidő hosszabbítást.

Lemondhatjuk a moratóriumot

  • Ha nem okoz gondot a járvány idején a törlesztőrészlet fizetése, folytassuk a törlesztést, hiszen így nem drágul meg a hitelünk és nem kell hosszabb ideig fizetnünk a kölcsönt az eredeti futamidőhöz képest. Fontos, hogy amennyiben szeretnénk folytatni a törlesztést, mindenképpen jeleznünk kell ezt a banknak telefonon vagy a netbankon keresztül, de akár a Bank360.hu kalkulátorán keresztül is néhány kattintással. Ne aggódjunk: ha kértük a törlesztés folytatását, de végül mégis anyagi problémáink adódnak, az év végéig bármikor újra kérhetjük a törlesztés szüneteltetését.

Kiskáté a törlesztési moratóriumról

A Bank360.hu szakértőihez Olvasóink visszajelzései alapján az Alfahír is eljuttatta megkereséseit a törlesztési moratóriummal kapcsolatban, ezek közül összefoglalták a hat leggyakrabban elhangzó kérdést:

Hogyan kell eljárnom, hogy tovább tudjam törleszteni a hitelemet?

A bankok többsége folyamatosan tájékoztatja a weboldalán és az internetbankon keresztül az ügyfeleket a moratóriummal kapcsolatos információkról. Ez néhány bank esetében azt jelenti, hogy a türelmet kérnek, amíg kidolgozzák a folyamatát a moratóriumról történő lemondásnak, míg másoknál ezt már meg lehet tenni az internetbankban vagy telefonon keresztül.

Tudom-e igényelni később a moratóriumot, ha mégis szükségem lenne rá?

Igen. Ha valaki most lemond a moratórium lehetőségéről, mert biztosnak látja a hiteltörlesztést, később dönthet másképp, ha megváltoznak a körülmények. Ezt úgy tudja megtenni, hogy visszavonja a korábban tett nyilatkozatot. Erre a rendelet szerint 2020. december 31-ig lehetősége van minden adósnak.

Hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyivel nő a hitelnél a teljes visszafizetendő összeg?

A fentebb bemutatott kalkulátor segítségével ez kiszámolható, ahogyan az is, hogy a moratórium idején összegyűlt kamat miatt mennyivel hosszabb futamidőre számíthatunk.

Érvényes-e a moratórium azokra az adósokra, akiknek a tartozása már követeléskezelőnél van?

Nem, rájuk ez az intézkedés nem vonatkozik.

A babaváró hiteleseknek kell-e fizetniük a moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat?

A babaváró hitellel együtt fizetendő kezességvállalási díj a rendeletben leírtak szerint a moratórium fennállásának időtartama alatt elengedésre kerül.