Bebizonyosodott: a Fidesz-kormány nem mond le a nemzeti parkok földjeiről

Csütörtökön kiderült: a kormány számára nem az egységes vagyonkezelés a cél, hanem a földmutyi.

Kibújt a szög a zsákból: a kormány csak a nemzeti parki földekre hajt - fogalmaztak közös közleményükben a civil természetvédelmi szervezetek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország.

Kiderült, mi az igazi cél

Mint ismert, az állami vagyonról szóló törvényről múlt héten azért nem született döntés, mert az ellenzék nem szavazta meg a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek az állami földvagyon központosított kezelését szolgálták. 
 
Pedig valójában ezek még a törvényjavaslat támogatható pontjait jelentették, ilyen volt például a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó területeknek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) való átemelése.
 
Az ellenkezést a módosító feles része váltotta ki. Hihetetlen ugyan, de elég mindössze a képviselők felének támogatnia a nemzeti parkok földjeinek elvonását, ezzel magyarázható, hogy az agrártárca most a kétharmados részektől megcsonkítva terjeszti a Ház elé a szöveget.
 
A természetvédelmi szervezetek egyébként szakmailag teljesen alaptalannak tartják, hogy a kormányzat annak ellenére erőlteti a nemzeti parkok jogainak csorbítását, hogy nem valósulhat meg a kormányzat által eddig kommunikált cél, vagyis az állami vagyon egységes kezelése. Véleményük szerint ez a lépés a természetvédelmi rendszer jövőjére nézve rendkívül baljós tendenciát vetít előre.
 
Emlékeztetnek: a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet. A civil szervezetek felkérésére ezrek álltak ki és jelezték a tervezettel kapcsolatos aggályaikat a döntéshozóknak elküldött levelekben.
 
Közleményükben egyébként arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvény elfogadása visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében és ezért alkotmányellenes. A szervezetek a törvény elfogadása esetén felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az egészséges környezethez való alapjogot sértő jogszabály megsemmisítése érdekében.

A nemzeti ellenzék véleménye nem változott, és továbbra is egyetért a civilekkel

Teljes mértékben egyetértek a civil természetvédelmi szervezetekkel, és a Jobbik minden lehetséges fórumon megtámadja ezt a törvényt, ha az Országgyűlés fideszes többsége elfogadja azt - szögezte le az Alfahír kérdésére Magyar Zoltán, a nemzeti párt agrárpolitikusa.
 
Magyar Zoltán csalódottságának adott hangot, amikor elmondta, hogy hiába vettek részt a kormány által szervezett keddi ellenzéki egyeztetésen, a Fazekas Sándor által vezette Földművelésügyi minisztérium már a megbeszélés előtt benyújtotta a most elfogadott módosítót.
 
A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány - bár azt hangsúlyozza, kompromisszumra törekszik -, erőszakkal, a Fideszre jellemző arroganciával keresztül verte a földtörvény módosítását az Országgyűlés bizottságain.
 
A nemzeti ellenzék véleménye nem változott, továbbra is a leghatározottabb módon elutasítja a természetvédelmi területek kijátszását, illetve minden lehetséges eszközzel küzd a fideszes földmutyi ellen. A képviselő lapunknak megerősítette, hogy a kormánypárt a módosító elfogadásával egyértelművé tette, esze ágában sem volt az állami területek egységes vagyonkezelésének megvalósítása, csakis a nemzeti parkok földjeinek megszerzése lebegett a szeme előtt.
 
A törvénytervezetről várhatóan jövő kedden, április 28-án szavaz a parlament.