Belgrádi külügy: az „új állam” nem Szerbia területén képződik

A szerb külügyminisztérium hivatalos nyilatkozata alapján a balkáni országnak nincs területi vitája Liberlanddal, az nem Szerbia területén képződik.

A szerb külügyminisztérium hivatalos nyilatkozata alapján a balkáni országnak nincs területi vitája Liberlanddal, az állami szerv bizonyos 1945-ös jogi megállapodásokra hivatkozik, amely a Dunát tartja határvonalnak. A szerb hivatalosság ugyan idézőjelbe teszi az „új állam” kifejezést, de elismeri, hogy az nem Szerbia területén képződik. A dokumentumot Liberland közösségi oldala közölte a mai nap, hozzátette, azt köszöni Belgrádnak.

„Komolytalan a Szerbia és Horvátország közötti új állam, Liberland megalapítása. Az egész ügy szóra sem érdemes” – mondták korábban a szerb külügyminisztériumnál a Pannon RTV szerint, de ennek ellenére mégis kommentálták az esetet. A helyi sajtó szerint a tárcánál kiemelték, hogy a Vít Jedlička cseh politikus által kikiáltott miniországhoz Szerbiának semmi köze. "A határvonal a Dunán, pontosabban a hajóút közepén húzódik, így az új állam nem a mi területünkön fekszik" – nyilatkozták a szerbiai külügyminisztériumnál korábban is.

A horvát illetékesek úgyszintén elhatárolódnak az esettől, azt mondják, nincs hivatalos álláspontjuk. Ennek ellenére az ő kommentárjuk sem maradt el: „A virtuális ötletek – akármilyen érdekesek is – csupán virtuális ötletek maradnak.”

Jedlička egyébként nemrég bejelentette, a közeljövőben megkezdődik Liberland betelepítése, majd hajókkal, csónakokkal igyekezett eljutni a kérdéses területre.

Vít Jedlička a határon

Tiltott határátlépés miatt cseh állampolgárságú liberlandi elnököt többször is letartóztatta a horvát rendőrség és megbüntette. A szerbek mostani nyilatkozata azt bizonyítja, hogy nem történik határátlépés, legalábbis horvát-szerb határátlépés akkor, amikor valaki horvát földről a vitatott területre lép, így az nem is lehet tiltva. A horvát rendőrség eljárása szerint azonban aki az országot elhagyja, illegálisan határt lép át, ha valaki belép a „tiltott zónába”. Ugye abba a tiltott zónába, amelyre Szerbia nem tart igényt.

Mint ismeretes, a közelmúltban a szerb-horvát határon megalakult tréfaállam egy olyan enklávét használt ki, amire egy területi vita miatt egyik szomszéd sem tart igényt. Ugyanis a szerbek szerint a Duna jelenlegi folyása a határ, a horvátok szerint pedig a régi. Így a Duna jobb partján fekvő Liberland a horvátok szerint a szerbeké, a szerbek szerint a horvátoké. Ennek a határvitának a paradoxonja az, hogy az veszít el több területet, a határvonal mentén, aki Liberland 7 négyzetkilométerére igényt tart.