Bencze János szerint a Fideszre jellemző, sima korrupciós ügy a legújabb NER-per

Bencze János szerint a Fideszre jellemző, sima korrupciós ügy a legújabb NER-per

Ha már a Polt Péter-féle ügyészség is nyomozást rendelt el, akkor nagyon kilóghat a lóláb – vélekedik a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője, akit a Nagy János helyettes államtitkár segítségével „kimentett” 2,2 milliárdról kérdeztünk.

Nagy István agrárminiszter utasítására 2,2 milliárd forint közpénzt utaltak át két ügyvédi irodának, akik ezért cserébe semmilyen érdemi munkát nem végeztek – írta meg az Alfahír is a Direkt36 beszámolója alapján. A pénz közel fele egy svájci bankszámlán kötött ki, ami egy Fidesz-közeli üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető panamai offshore cég tulajdonában van. Az NER legújabb korrupciós ügyével kapcsolatban Bencze Jánost, a Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusát kérdeztük. Interjú.

Ön szerint a kormány miért döntött az érintett Nemzeti Kataszteri Program (NKP) NKft. felszámolása mellett? Köze lehet a kiderült sikkasztási ügyhöz a döntésnek?

A fideszes kormány egyik jellegzetes viselkedése a lebukás gyanújakor, hogy felszámolja az érintett céget, amihez az ő embereinek köze van. Ugyanezt a modellt láttuk a lélegeztetőgépes cégnél is.

Mennyire van szó agrárügyről? Vagy a korrupció természete nem azon múlik, hogy mely területet károsítja meg?

Véleményem szerint nem agrárügy, mivel egy „tanulmány” megrendelése okán, okosban kimentett pénzről van szó. Sima, a Fideszre jellemző korrupciós ügyről van szó. Hasonló és nagyobb kaliberű ügy az import zöldség, gyümölcs áfacsalása, ami 120 milliárd forint körül van éves szinten! Ezt is igyekszik szőnyeg alá söpörni a kormány. Vajon ez is az Agrárminisztériumig ér?

A Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusaként hallott korábban Nagy János vagy Nobilis Márton agrárminisztériumi tevékenységértől? Milyen véleménnyel van róluk?

A tevékenységükről az agráriumban semmi hír nincs, ami a szakmához kapcsolódik. Kíváncsiságból utánanéztem a szakmai életútjuknak, tisztán látszik, hogy semmi közük az agráriumhoz, tipikus fideszes életút.

A pozíciójukat látva és tudva, hogy semmiféle közük nincs az agráriumhoz, egyértelmű, hogy mint narancsos pártpotentátok jól ki lettek stafírozva egy zsíros állással.

Az ilyen hozzá nem értő pártkatonák döntései miatt sodródott a hazai agrártársadalom a szakadék szélére.

A vádirat szerint teljesen értéktelenek azok a dokumentumok, amiket a két ügyvédi iroda teljesítés címen adott a megrendelőnek. Ön ismeri ezeket a dokumentumokat, egyetért az ügyészséggel?

Nem ismerem a dokumentumokat, de ha már a Polt Péter féle ügyészségnek is ez a véleménye, akkor komoly baj van!

A fenti ügyön túl mik a kormánynak azok az intézkedései, amik a magyar agrárium jelenlegi helyzetét okozták?

A hozzáállás a legnagyobb probléma. Megpróbálják elfedni a valós gondokat, amik részben gazdasági, részben időjárási eseményekből adódnak. Ezeket propagandával kívánja megoldani, ahelyett, hogy beismerné a valós helyzetet, és a gazdákkal, illetve a valódi gazdaszervezetekkel közösen megoldást keresnének.

A fő gondok közt van a 13 éve megígért vízháztartási problémák megoldása, a vízmegtartást és az öntözőrendszereket foglalva. A szlogeneken túl itt nincs semmi érdemi cselekedet.

A földspekulánsok hálózatát, amit az Orbán-kormányok a 2010 előtti érából örököltek, a felszámolás helyett strómanokkal kibővítve megerősítették.

Ezek által a tisztességes valódi termelőmunkát végző gazdák elől elszívják a támogatásokat és a pályázatokat.

A jelenlegi napi gondokat az ukrán gabona beáramlása jelenti, ahol a rossz EU-s döntésekre még egy lapáttal rátett a magyar kormány, amikor 2022-ben feltételek nélkül beengedte az országba. Az energiaár, amit a feldolgozó üzemekkel fizettetnek olyan áron, ami többszöröse a világpiaci árnak, ez versenyhátrányba kényszerítette ezt az ágazatot.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)